Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gretel Gestrin klarar vardagen med hjälp av hemvården men många äldre får för lite vård: ”Det finns ett hål i vårt system”

Från 2022
Närvårdaren Manuela Nordström, klädd i grått med svart väst och munskydd, talar med Gretel Gestrin, i randig blus
Bildtext Gretel Gestrin i Kysrklätt är nöjd med sina hemvårdare som kommer morgon och kväll. Med Manuela Nordström är hon speciellt glad när hon för omväxlings skull får tala svenska.
Bild: Patrik Molander / Yle

Ny, jämförande forskning avslöjar ett oroväckande hål i vårdmaskineriet. Hemvårdaren Manuela Nordström ser det i sin vardag. Vad som helst kan vänta bakom dörren, säger hon.

Manuela Nordströms morgonbesök börjar med sorgliga nyheter. Gretel Gestrins katt är borta och ensamheten är påtaglig.

– Hon var mig så kär, min kissa. Hon var tjugo år när hon gick bort, säger Gestrin som sitter vid köksbordet.

Trots det ledsamma samtalsämnet blir det ett bra hembesök för Manuela Nordström. Hon känner att Gestrin är trygg i hemmet tack vare två hembesök per dag.

Så är det ändå inte hos varje klient.

– Många är i ganska dåligt skick, säger hon.

Många äldre får inte tillräcklig vård

Verkligheten inom hemvården blev konkret för forskarna vid Institutet för hälsa och välfärd när de i år för första gången jämförde faktiska vårdtider för klienter som är på serviceboende dygnet runt och för dem som bor hemma och får besök av hemvårdare.

Siffrorna visar att det finns klienter i hemmen som är i lika dåligt skick som de i dygnetruntvård. Jämför man grupperna med varandra, får hemvårdens klienter betydligt mindre vård än de på boenden. Skillnaden i minuter är enorm.

I hemvården är en vårdanställd fysiskt på plats med klienten och sköter om henne i snitt 33 minuter per dag, i ett intensifierat serviceboende är motsvarande tid 90 minuter.

man i intervju
Bildtext Forskningsprofessor Timo Sinervo vid Institutet för hälsa och välfärd ställer frågan om hemvården verkligen fått de resurser den behöver
Bild: Yle

Enligt forskningsprofessor Timo Sinervo vid Institutet för hälsa och välfärd blottlägger siffrorna en stor brist inom hemvården.

– I hemmen finns klienter som sannolikt inte får tillräckligt med vård, säger Sinervo.

Forskarna slår nu larm och frågar sig om hemvården verkligen får de resurser den behöver, och om den vårdtid hemvårdarna hinner ge sina klienter är tillräcklig.

Vård i racerfart hos gamla och sjuka

Med en halv timme per hembesök blir tiden ofta mycket knapp. Det märker också Manuela Nordström som har elva års erfarenhet som hemvårdare.

Hon berättar att hon på 30 minuter ska hinna hjälpa upp klienten ur sängen och hjälpa med morgontvätt, morgonmål, medicinering och kläder. Ibland dyker dessutom överraskningar upp med klientens hälsa. Någon har kanske fallit eller behöver skickas till vidare vård av andra orsaker.

För en ung och frisk människa skulle det vara tufft att hinna med allt det på trettio minuter. Att hjälpa en äldre klient i dåligt skick kan kännas övermäktigt.

Manuela Nordström blir eftertänksam när hon tänker på sina sjukaste klienter. Även om hon gör sitt yttersta under besöket, känns det otryggt att lämna dem ensamma. Vad som helst kan hända mellan två besök.

– Det river i hjärtat när du lämnar någon och inser att det är lite så där otryggt. Det känns inte bra att stänga dörren, säger Manuela Nordström.

Lähihoitaja Manuela Nordström hengityssuojain kasvoillaan.
Bildtext Manuela Nordström är utbildad närvårdare och har arbetat inom hemvården i elva år. Hon upplever att vårdbesöken har blivit kortare.
Bild: Patrik Molander / Yle

Forskningsprofessor Timo Sinervo går i samma tankar efter att ha sett de krassa siffrorna.

– Det uppstår frågor om hur klienterna klarar sig ensamma där hemma, men också om hur hemvårdarna orkar. De är extra belastade och upplever arbetet som stressigt. Dessutom har de en ständig oro över hur klienten ska klara sig tills nästa besök.

Ett hål i vårt system

Finland har medvetet gått in för ett system inom äldreomsorgen där allt fler ska bo hemma med hjälp av hemvård, och allt färre på serviceboende dygnet runt. Nu pekar ändå THL:s siffror på att något kanske gick fel med reformen.

Det finns ett hål i vårt system, säger forskningsprofessor Timo Sinervo.

– Det finns knappt något mellan hemvården och intensifierat serviceboende. Glappet är rätt så stort.

Sinervo säger att man från Social- och hälsovårdsministeriets sida nu försöker ta tag i frågan för att lappa systemet. Hans slutsats är ändå sorglig med tanke på hemvårdarna som sliter med knappa resurser och oro varje dag.

– Det ser ut som att de resurser som togs bort från dygnetruntvården inte flyttades över till hemvården i tillräcklig grad, säger Sinervo.

Gestrin Gretel istuu kodissaan.
Bildtext Gretel Gestrin i Kyrkslätt klarar sig bra hemma. Men forskningen visar att det finns klienter i sämre skick i hemmen som skulle vara i behov av mera omsorg än de får idag
Bild: Patrik Molander / Yle

Manuela Nordström ger Gretel Gestrin en varm kram och skyndar vidare till nästa besök. Innan hon åker iväg får hon svara på frågan hur hon skulle lappa hålet i vårt system om hon fick bestämma. Hon tycker att klienter inom hemvården borde ha fler besök per dag.

Innan meningen är avslutad avbryter hon ändå sig själv.

– Men det finns inte resurser till det. Kanske något slags serviceboende skulle vara ett alternativ.

Gretel Gestrin klarar vardagen med hjälp av hemvården men många äldre får för lite vård: ”Det finns ett hål i vårt system” - Spela upp på Arenan