Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland har illegalt annekterat fyra ukrainska regioner – Putin deklarerade: ”Folket har gjort sitt val”

Uppdaterad 30.09.2022 16:51.

”Invånarna i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja blir våra landsmän för alltid”. President Putin har hållit ett tal som präglades av fientlighet mot väst.

”Folket har gjort sitt val. Ryssland har fyra nya regioner.”

Det sa Rysslands president Vladimir Putin som stod värd för en ceremoni där han deklarerade att Ryssland annekterat de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson.

I sitt tal i Kreml på fredagen beskrev Putin den ryska annekteringen av de fyra ukrainska regionerna som de ryska styrkorna delvis beslagtagit under den sju månader långa invasionen i Ukraina.

Putin sa att Ryssland kommer att skydda de nyligen införlivade regionerna med ”alla tillgängliga medel.” Förra veckan sa Putin att det inte handlade ”en bluff” då han sa att Ryssland var redo att använda kärnvapen för att försvara sitt territorium.

”Våra landsmän för alltid”

I talet – som med jämna mellanrum avbröts av starka applåder – förklarade Putin att ”invånarna i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja blir våra landsmän för alltid”.

Han uppmanade Ukraina att upphöra med fientligheterna och återgå till förhandlingsbordet, och han påpekade samtidigt att Ryssland inte kommer att ge upp de nyligen införlivade regionerna.

Putin talade om ”vårt stora befrielseuppdrag”, och sa att förstörda bosättningar, bostäder, skolor, sjukhus, teatrar och museer ska återuppbyggas.

Han försäkrade att medborgarna i de nya regionerna ska kunna känna sig trygga och att de ska kunna känna att de har hela det ryska folkets stöd.

”Ryssland har återfötts och förstärkts”

Den ryska presidenten lovade att försvara fosterlandet och dess värderingar. Han förnekade att han försöker återuppliva Sovjetunionen.

– Vi kan inte ta tillbaka det förflutna. Och Ryssland behöver det inte längre.

Enligt Putin förväntade sig omvärlden efter Sovjetunionens kollaps att Ryssland skulle falla samman. Men Ryssland har återfötts och förstärkts, sa han.

”Västvärlden fruktar rysk kultur”

Sedan riktade Putin en rad klagomål mot väst: Väst fortsätter att leta efter nya chanser att försvaga och förstöra Ryssland, väst vill göra Ryssland till en koloni och västvärlden fruktar rysk kultur.

Han anklagade USA och dess allierade för att föra ett hybridkrig mot Ryssland och mot de ryskstödda administrationerna i östra Ukraina. Han sa att väst brutit sina löften till Ryssland och att väst inte har någon moralisk rätt att tala om demokrati. Enligt honom agerar västländerna som ”de imperialistiska stater som de alltid varit”.

President Putin definierade väst som ”sataniskt” och attackerade västvärldens liberalism. Väst har – till skillnad från Ryssland – vänt sig bort från traditionella och religiösa värderingar och avvisat både moraliska normer och familjen, hävdade han.

Han ställde också en fråga till de församlade dignitärerna i publiken: Vill ni att era barn erbjuds könsbytesoperationer? Han antydde att det är en praxis som är utbredd i väst.

”Anglosaxer bakom sabotaget mot gasledningen”

President Putin anklagade i sitt tal västvärlden för att ha saboterat de ryska gasledningarna till Tyskland.

Han anklagade direkt ”anglosaxiska” makter för att stå bakom explosionerna i Nord Stream-gasledningarna.

– Sanktioner var inte tillräckligt för anglosaxarna; de övergick till sabotage. Det är svårt att tro men det är ett faktum att de organiserade sprängningarna på Nord Streams internationella gasledningar.

Dokumenten undertecknades under en högtidlig ceremoni

Efter sitt 37 minuter långa tal undertecknade Rysslands president Vladimir Putin de dokument som införlivar fyra ukrainska territorier med Ryssland.

Efter undertecknandet flätade presidenten ihop sina händer med de ryska regionala marionettledarnas händer på en scen inför den ryska eliten och tillsammans skanderade de ”Ryssland! Ryssland!”.

Ceremonin i Kreml sändes i tv.

Därmed anser sig Ryssland ha annekterat regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson, några dagar efter de så kallade folkomröstningarna i regionerna.

En upptrappning med oklara konsevenser

President Putin trappar upp sitt krig och för in det i ett nytt, oförutsägbart skede.

De så kallade folkomröstningarna som enligt Ryssland skulle ge annekteringen av områdena ett ”berättigande” har totalfördömts av en stor del av omvärlden. Internationellt betraktas annekteringen som olaglig.

Hårda strider pågår fortsättningsvis i de annekterade regionerna. Regionerna är antingen helt eller delvis ockuperade av ryska eller ryskstödda styrkor.

Under fredagen kom det rapporter om att ukrainska styrkor omringat staden Lyman i öster. Om Ukraina återtar staden kan det öppna vägen för ett djupare intrång i en av de regioner som Ryssland nu annekterar.

Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson

  • Täcker cirka 90 000 kvadratkilometer, eller cirka 15 procent av Ukrainas totala yta. Området är ungefär lika stort som Ungern eller Portugal.

  • Ryska regeringstjänstemän har sagt att de fyra regionerna kommer att föras in under Rysslands kärnvapenparaply när de formellt införlivats med Ryssland.

  • President Putin har sagt att han skulle kunna använda kärnvapen för att försvara ryskt territorium vid behov.

  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utlovat ett starkt svar på annekteringen.

  • USA:s president Joe Biden säger att USA aldrig erkänner Rysslands anspråk på Ukrainas territorium. Biden fördömer också de så kallade folkomröstningarna.

  • Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har uppmanat president Putin att vidta åtgärder för att minska spänningarna i Ukraina.

  • Också Rysslands traditionellt nära allierade Serbien och Kazakstan har sagt att övertagandet inte kan godkännas.

 Kvinna beskådar ett bombat hus i Kramatorsk i östra Ukraina.
Bildtext En kvinna beskådar ett bombat hus i Kramatorsk i östra Ukraina den 29 september 2022.
Bild: Lehtikuva

Enligt internationell rätt har de så kallade folkomröstningarna inget juridiskt värde, regionerna är och förblir ukrainskt territorium och Ukraina är redo att göra vad som helst för att ta tillbaka dem

― Mychajlo Podoljak, den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyjs rådgivare till den italienska tidningen La Repubblica

Källor: Reuters, AFP, AP