Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt tyder på att politikerna drar tillbaka förslaget att stänga sjukhusjourer i Nyland

Från 2022
Malms sjukhus
Bildtext Jouren vid Malms sjukhus finns med på HUS sparlista och hotas av stängning.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

De sparförslag som ledningen för HUS har listat är för radikala för politikerna. HUS styrelse kommer troligen att remittera sparlistan för ny behandling på måndag.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har ett sparkrav på nästan 100 miljoner euro nästa år. Därför har ledningen kommit med en konkret sparlista.

Bland sparförslagen finns en stängning av tre samjourer i Nyland. Det handlar om jourerna vid sjukhuset i Malm i Helsingfors, i Borgå och i Lojo.

HUS styrelse ska behandla sparlistan på sitt möte på måndag. Flera källor bekräftar att ärendet remitteras för ny behandling.

Politikerna i styrelsen anser att sparförslagen är för radikala. Styrelsen vill att HUS i samråd med välfärdsområdena ska förhandla om smartare lösningar.

Sjukvården omorganiseras vid årsskiftet så att välfärdsområdena ansvarar för vården i stället för kommunerna. Nyland har en speciallösning där HUS fortsätter att ansvara för specialsjukvården.

HUS får efter årsskiftet sin finansiering från de fyra välfärdsområdena i Nyland samt från Helsingfors. Helsingfors fortsätter som enda stad i Finland att också framöver ansvara för sina invånares hälsovård.