Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julbelysningen får lysa i Östnyland också i år: ”Det är frågan om en liten promille av hela elförbrukningen”

Bilar kör i mörkret, runtomkring finns julbelysning
Bildtext Östnylänningar kan njuta av säsongs- och julbelysning i kommunerna också i år. Bland folk på gatan verkar många redan ha funderat på julbelysningens vara eller icke vara i år.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Stämningsfull belysning i stadsbilden behöver inte ge vika trots energikrisen. Som det ser ut nu kommer inte kommuner och invånare i Östnyland att spara in på julbelysningen.

Säsongs- och julbelysningen har varje år varit ett viktigt inslag i stadsbilden under årets mörka månader.

Frågan om belysningen borde skippas i år, när alla uppmanas spara energi, har kastats fram. Också vägbelysningen har diskuterats som ett möjligt sparalternativ.

I det här skedet finns det ändå inga planer på att dra ner på stämningsbelysningen i Sibbo eller Borgå i år.

Orsaken är att lamporna är energieffektiv ledbelysning och att säsongsbelysningen står för en väldigt liten del av kommunernas förbrukning.

– Det handlar om någon promille, säger Kari Hällström som är chef för kommuntekniken vid Borgå stad.

Så här mycket el drar en energieffektiv ljusslinga

Motiva, statens bolag för hållbar utveckling, har räknat ut att det kostar ungefär 2,90 euro att ha en ljusslinga med 80 lampor på dygnet runt i 100 dagar.

I uträkningarna har ljusslingans effekt varit 0,06W och elpriset 20 cent per kilowattimme.

Använder man en äldre ljusslinga med glödlampor som inte är energieffektiva kan priset stiga till 44,80 euro.

Belysningen är tänkt att pigga upp i mörkret och Hällström anser att värdet av belysningen är större än besparingen om belysningen är släckt.

– Jag tror nog att stadens julljus är på i år, såtillvida att det inte händer något speciellt. Då får vi tänka om, säger han.

Upplysta
Bildtext En del ljusslingor som suttit runt trädstammar i centrala Borgå har gått sönder då träden vuxit. Belysningen och förbrukningen kommer därför vara lite mindre i år, berättar Kari Hällström.
Bild: Leo Gammals

I Borgå tänds säsongsbelysningen i oktober och julljusen i november. Om det blir aktuellt att förkorta tiden då belysningen är på tror Hällström att staden kortar av tiden i slutet. Under den mörka hösten behövs den.

Sibbo satsar på mer belysning

I Sibbo satsar kommunen på mer säsongsbelysning i Söderkulla. Trots energikrisen ser kommunen ingen orsak till att skippa de nya lamporna, som till viss del ersätter gammal, mindre energieffektiv belysning.

Som bäst utarbetas ett energisparprogram i kommunen. En åtgärd som granskas är en förkortning av jul- och säsongsbelysningsperioden.

Ändringar kan bli aktuella, men i det här skedet tänker Sibbo kommun låta belysningen lysa som tidigare år, säger Jere Loikkanen, planerare vid kommunens teknik och miljösektor.

Belysningen väcker tankar bland folk

Av de Borgåbor som Yle Östnyland pratat med har majoriteten redan funderat på om de ska ha på julljusen eller inte i sina hem, just med tanke på elpriserna.

Peik Holländer hör till dem som ännu inte begrundat saken.

– Det är mera frun som brukar tänka på säsongsbelysningen och jag är en glad åskådare. Men kanske vi kunde tänka lite mera minimalistiskt i år med tanke på elräkningen.

Peik Holländer står i centrum av Borgå.
Bildtext Peik Holländer uppskattar jul- och mysbelysning när kvällarna blir mörka.
Bild: Hanna Othman / Yle

Alexandra från Borgå säger att hon funderat på saken, och trots att hon inte vanligtvis hänger upp så mycket ljus så finns det en klar mysfaktor i säsongsbelysning. En vän till henne tipsade om att köpa en timer för att se till att ljusen inte lyser i onödan.

Hon tycker att Borgå stads säsongs- och julbelysning brukar vara fin, men funderar om det finns pengar att spara där.

– Jag vet förstås inte vad det kostar. Men kanske man kunde fundera kring hur tidigt de slår på dem. Och kanske de inte behöver lysa sedan mera i februari.

Peik Holländer funderar också på om staden kanske kunde föregå med gott exempel genom att inte ha julbelysning i år, då det heter att alla ska spara på elen.

Ljusfestivalen i Borgå - Borgå ljus 2021
Bildtext Alexandra från Borgå har tyckt om att besöka Borgå ljus-festivalen med barnen, men undrar om det går att ordna den med gott samvete i år.
Bild: Yle/Stefan Härus

Michael Broberg är delägare i företaget som äger Nimbushuset i centrum av Borgå. Han säger att det är viktigt med julbelysning både hemma och i Nimbuskvarteret, speciellt i år.

– Vi behöver allt som kan ge bättre stämning. Julbelysningen är mycket uppskattad, säger han.

Nimbusljusen är bytta till ledlampor som inte drar så mycket el. Broberg erkänner att han inte vet precis hur mycket el de drar eller vad det kostar, men då han får höra vad 80 lampor dygnet runt i hundra dagar kostar så blir han positivt förvånad.

– Jag hade trott att det skulle vara mera. Vi har 2 000 till 3 000 lampor här så månne vi inte har råd med det.

Man i keps framför affärshus i centrala Borgå en grå novemberdag
Bildtext Michael Broberg framför Nimbushuset.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Också Peik Holländer och Alexandra blir förvånade över hur lite ledlampornas el kostar. Holländer säger att han nog då kan godkänna att frun också i år dekorerar med mysbelysning.

– Det låter inte alls mycket, det är dyrare att gå till butiken! Man måste välja vad man sätter sina pengar på. På samma sätt som jag väljer vilket kaffe och vilken mat jag köper så kan jag välja att sätta mina pengar på ljuset, säger Alexandra.

Yle Östnyland har inte lyckats få information om säsongsbelysningen i Lovisa.

Diskussion om artikeln