Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flygvapnet övar med 3 700 mans styrka – aktivitet också på Vasa och Karleby-Jakobstads flygplatser

Från 2022
Uppdaterad 03.10.2022 07:01.
Militärflygplan.
Bildtext I Ruska 22 används totalt 50 flygplan. Bilden är från en övning tidigare i år.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Stridsövningen Ruska 22 samlar 2 400 reservister från hela landet under den här veckan. Övningen avslutas på lördag.

Den här veckan är det mer liv och rörelse i luften än vanligt i stora delar av landet. Flygvapnets huvudkrigsövning Ruska 22 startar i dag (måndag) och pågår till lördag.

Totalt deltar 3 700 personer – varav cirka 2 400 reservister – i övningen, som kommer att utnyttja nio flygplatser. Antalet flygplan som används i övningen är 50. De flesta är jaktplan av modellen F/A-18 Hornet.

– Det är ett viktigt utbildningstillfälle för både reservister och stampersonal, där de får öva på att fungera i undantagsförhållanden, berättar Flygstabens stabschef, brigadgeneral Timo Herranen.

Esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen. Taustalla Vinkoja hallin edustalla.
Bildtext Den finländska försvarsviljan är hög, enligt Flygstabens stabschef Timo Herranen.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Övningens huvudbaser finns i Rovaniemi och Jyväskylä. Baser finns också i till exempel Kronoby, Vasa, Kuopio och Luleå. Reservisterna som deltar kommer från hela landet, säger Herranen.

– Vi kommer att flyga på ett ganska stort område. Beroende på vädret kan det bli flygningar också på låg höjd, så det kommer att synas och höras i nästan hela landet.

Påverkar inte trafiken vid flygplatserna

Övningen kommer att innebära mer aktivitet också vid Karleby-Jakobstad flygplats. Flygplatschef Pirkka Collander säger att de vanligen har haft besök av försvarsmakten en till två gånger om året.

– Vi är nöjda över att försvarsmakten har använt oss för sina övningar och hoppas att de kommer att göra det i framtiden också. Samarbetet har varit bra på alla sätt.

Ingången till en flygterminal.
Bildtext Vid Karleby-Jakobstad flygplats kommer det att vara mer aktivitet än normalt.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Under tiden som övningen pågår kommer en del av flygplatsområdet att vara avstängt. Den vanliga flygtrafiken kommer ändå inte att påverkas i någon högre grad, säger Collander.

– För passagerarna fungerar flygplatsen precis som tidigare. Försvarsmakten övervakar sina egna områden, så de kommer att synas på det sättet. Men den civila trafiken fungerar normalt.

Också vid Vasa flygplats kommer vissa delar av området att vara avstängda, eftersom flygplatsen används som bas under övningen.

Hög försvarsvilja

Under Ruska 22 simulerar man en snabbt utvecklad krissituation där en part angriper olika mål medan den andra parten försvarar sitt område. Timo Herranen berättar att man kommer att öva på ett rörligt stridssätt där flygmaterialet sprids ut till olika flygplatser.

Herranen säger att finländarnas försvarsvilja är hög.

– Enligt de regelbundna undersökningar som görs ligger den i topp med europeiska mått mätt.

Vi kan vara stolta över våra reservister och vår vilja att försvara landet.

Brigadgeneral Timo Herranen

Med hänvisning till tidigare övningar säger han att reservisterna är väldigt motiverade, vilket också kan ses i hur stor andel som deltar i övningarna.

– Vi kan vara stolta över våra reservister och vår vilja att försvara landet. Det är en mycket fin sak.

Artikeln är uppdaterad 3.10.2022 klockan 7.00. Termen 'stödpunkt' har korrigerats till 'bas'.

Diskussion om artikeln