Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna driver vidare kampen mot skolsvenskan – lämnade in åtgärdsmotion för att minska på undervisningen

Riikka Purra och Ville Tavio från Sannfinländarna i kostym och finkläder.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har lämnat in en åtgärdsmotion där de kräver att regeringen minskar på undervisningen i svenska i grundskolan.

I måndags presenterade Sannfinländarna ett nytt program där partiet bland annat kräver ett slut på den obligatoriska undervisningen i svenska på alla utbildningsstadier.

Partiet driver nu aktivt frågan igen, och på fredagen lämnade partiets riksdagsgrupp in en åtgärdsmotion där de kräver att regeringen minskar på undervisningen i svenska.

Riksdagsgruppen kräver i första hand att regeringen tar tillbaka ett förslag om att utöka antalet veckotimmar i svenska för årskurserna 6–9.

Dessutom vill man att regeringen vidtar åtgärder för att på sikt göra svenskan frivillig på alla utbildningsstadier.

”Det är helt oskäligt att kräva och förpliktiga alla finländare att studera svenska på grund av en liten minoritetsgrupp”, säger riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio i ett pressmeddelande.

Åtgärdsmotionen bara en markering

Enligt Sannfinländarna borde svenskan bli frivillig i grundskolan. Därefter skulle regeringen kunna vidta åtgärder för att slopa kraven på kunskaper i svenska vid gymnasier, yrkesskolor, yrkeshögskolor och universitet.

– Kunskaper i svenska ställs som krav för examen vid högskolorna. Det leder till att studierna drar ut på tiden för en del finskspråkiga studerande, och ibland till att de avbryter sina studier, säger riksdagsledamoten Olli Immonen.

För att en åtgärdsmotion ska leda till åtgärder krävs en majoritet i riksdagen, vilket Sannfinländarna inte har. Motionen visar närmast att partiet aktivt vill driva frågan.