Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sauli Niinistö i tal på säkerhetskonferens: ”Situationen i Europa är farlig just nu, men vi får inte vänja oss vid den – Ukraina har fortfarande vårt stöd”

Uppdaterad 30.09.2022 17:18.
Sauli Niinistö som talar.
Bild: Sara Aaltio / Yle

Republikens president Sauli Niinistö talade om att hålla ihop när det är som svårast och att inte normalisera den verklighet som vi just nu befinner oss i.

Sauli Niinistö började sitt tal med att fördöma Rysslands meddelande om olaglig annektering av ryskockuperade områden i ukrainska regioner.

– Finland har skarpt fördömt Rysslands agerande.

Niinistö fortsatte med att säga att säkerhetssituationen i Europa just nu är farlig och att vi alla är medvetna om det, men att vi inte får bli vana med det.

– Det är viktigt att stanna upp och konstatera faktum än en gång, för att inte bli vana med det här och tänka att det här är normalt.

Niinistö syftar då bland annat på Putins mobilisering och allt lösare prat och hot om kärnvapen.

Samtidigt vill Niinistö att vi påminns om att trots att den här verkligheten som vi befinner oss i just nu i Europa är skrämmande, så är det ukrainarna som betalar det högsta priset med sina heroiska insatser.

Och ukrainarnas lidande fortsätter. Just nu syns det inget slut på kriget på långa vägar, säger Niinistö. Men Finland fortsätter att stödja Ukraina så länge det behövs.

Finland fördömer Rysslands agerande

Finland fördömer skarpt Rysslands meddelande om olaglig annektering av ryskockuperade ukrainska regioner med Ryssland.

De skenomröstningar som ordnats i regionerna kränker Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och bryter mot FN-stadgan.

Finland kommer inte att erkänna olagligt införlivande av ukrainska regioner med Ryssland, och reagerar på Rysslands agerande som en del av Europeiska unionen.

Finland fortsätter ge sitt starka stöd till Ukraina så länge det behövs.

Källa: Statsrådets kansli

”Vi har aldrig varit naiva”

Niinistö talade också om vikten av internationellt samarbete, när världssituationen ser ut som den gör.

Han säger att vår Natoprocess är en ”demokratisk triumf” och att Finlands mål är att bli en fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

– Som Natomedlem ska vi delta i planeringen och i utvecklingen av projekt som vi inte skulle ha kunnat göra utan Nato.

– Vi frågar inte bara vad Nato kan göra för oss, utan också vad vi kan göra för alliansen och dess utveckling.

Niinistö pratade också om de fyra pelare som Finlands säkerhet bygger på, som han också nämnt i tidigare tal.

Den första handlar om vårt nationella försvar, som vi aldrig kompromissat med och som vi inte heller kommer att minska, även om vi går med i Nato.

Den andra pelaren handlar om våra partnerskap inom säkerheten, dit både Nato hör, men icke att förglömma, också EU, påpekar Niinistö. Det här blir allt viktigare, inte minst när vi nyligen påminns om hur kriser kan eskalera, såsom explosionerna i Nord Stream-gasledningarna, kommenterade Niinistö.

I framtiden rör vi oss i outforskade territorier. Det finns farliga scenarier som vi måste förbereda oss på

― Sauli Niinistö på säkerhetskonferensen

Den tredje pelaren handlar om vår relation till Ryssland. Den här pelaren har nu kollapsat, säger Niinistö, vilket gör att vi behöver fokusera ännu mer på de övriga pelarna.

– Idén har varit att alltid ha ett funktionellt förhållande med Ryssland, som är så bra som den kan vara vid den specifika tidpunkten. Men vi har aldrig varit naiva!

– Samtidigt måste vi komma ihåg att Ryssland inte kommer att försvinna. Finland kan aldrig ignorera Ryssland.

Den fjärde pelaren handlar om allt det internationella samarbete som krävs för att lösa gemensamma globala problem.

– Svåra tider kräver mer samarbete, inte mindre, säger Niinistö. Vad Ryssland än gör härnäst, eller hur svår energikrisen än blir, så är enhet vårt svar. Vi kommer klara av det här, men inte ensamma.

Vi ska inte låta oss förlamas av dessa svåra tider. Vi måste agera beslutsamt för att möta den nya framtiden

― Sauli Niinistö på säkerhetskonferensen

Niinistö avslutade med att påminna om långsiktigheten. Att vi även i tider av kris, måste våga se framåt. För historien har visat att alla krig tar slut någon gång. Och vilken framtid har vi då, med vilken säkerhet, frågar sig Niinistö.

Artikeln uppdaterades med fler citat av Niinistö.