Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå kan få utsiktstorn och gångbro över havet till Björkudden – bolag har stora planer på att göra Ingå till en internationell turistattraktion

Från 2022
Uppdaterad 03.10.2022 20:51.
Illustration av ett torn i trä i höstlig miljö.
Bildtext Kommunstyrelsen ska på måndag (3.10) ta ställning till planerna.
Bild: Ingå/Archipelago Experience Route

Ett bolag som kallar sig Archipelago Experience har stora planer för Ingå. De vill bygga ett närmare 50 meter högt utsiktstorn på Björkudden söder om Ingå centrum.

Bakom bolaget ligger Ingåborna Martin Pedersen och Lars Albäck.

Tornet som skulle byggas i trä på ett inhägnat område beskrivs som arkitektoniskt högklassigt. Dessutom skulle det byggas en gångbro över havet mellan Lilludden och Björkudden.

Besökarna skulle betala inträde för att gå upp i tornet, men i övrigt skulle området vara öppet för alla.

Vill marknadsföra Björkudden internationellt

Företaget har också för avsikt att i ett senare skede renovera den gamla träpaviljongen på Björkudden. Archipelago Experience skulle hyra paviljongen av ägaren Ingå kommun. Dessutom vill bolaget utveckla parken på Björkudden.

De har stora planer på att marknadsföra Björkudden i Ingå både i Finland och internationellt och samarbeta med rederier och flygbolag.

Kommunstyrelsen i Ingå ska på måndag (3.10) ta ställning till Archipelago Experiences planer. Kommundirektör Robert Nymans förslag är att styrelsen beslutar att förhålla sig positivt till samarbetet och remitterar ärendet för fortsatt beredning.

En illustration av ett högt torn i trä.
Bildtext Besökarna skulle betala inträde till tornet.
Bild: Ingå/Archipelago Experience Route

Kommundirektören skulle då ges i uppdrag att göra upp ett slutgiltigt intentionsavtal och ett hyresavtal för markområdet.

Intentionsavtalet skulle ge Archipelago Experience en planeringsreservering för området fram till slutet av år 2023. Det innebär att Ingå kommun förbinder sig att inte planera något annat på området under tiden.

Kommundirektören skulle också börja göra upp ett samarbetsavtal för den kommande verksamheten på området.

Avsikten är att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Ingå ska behandla det slutgiltiga intentionsavtalet ännu i år.

Om kommunstyrelsen godkänner intentionsavtalet betyder det att kommunen kan inleda arbetet med att göra upp en detaljplan för området. Det skulle innebära kostnader på cirka 100 000 euro i nästa års budget.

Kommunstyrelsen godkände förslaget på sitt möte den 3 oktober 2022 att man är positiv till planerna och remitterar ärendet för fortsatt planering.

Diskussion om artikeln