Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige fördömer rysk annektering – Norge kan stänga gränsen mot Ryssland med kort varsel

Magdalena Andersson på pressträff i Stockholm.
Bildtext Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson.
Bild: Jessica Gow / AFP

Sveriges statsminister Magdalena Andersson fördömer den ryska annekteringen av ukrainskt territorium. I Norge är man orolig över den ökade drönaraktiviteten på Nordsjön och kommer att ta emot utländsk hjälp för att öka säkerheten.

Ryssland har ytterligare höjt insatserna och eskalerat kriget efter att man annekterat ytterligare fyra regioner i Ukraina. Det säger Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens på fredagen.

– Detta kommer att få konsekvenser och ett åttonde sanktionspaket kommer att införas, något som just nu diskuteras inom EU, säger Andersson.

Hon menar att dagens besked är ett tecken på desperation och att Vladimir Putin är hårt pressad på hemmaplan.

– Efter Putins besked om mobilisering har hundra tusentals ryssar skyndat sig ut ur landet, säger Magdalena Andersson.

Sveriges utrikesminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff i Rosenbad.
Bildtext Magdalena Andersson höll en presskonferens tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist tar under presskonferensen upp läckorna på Nord Stream 1 och 2. Han säger att den svenska och danska försvarsmakten är på plats i området.

– De nordiska försvarsministrarna är djupt oroade av de skador som uppstått på Nord Stream 1 och 2 på internationellt vatten i Östersjön. All tillgänglig information pekar på medvetet sabotage, säger Hultqvist.

Under fredagen stod det klart att Ukraina kommer att ansöka om Natomedlemskap. Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att det är upp till Natoländerna om de ska acceptera ansökningen, men att Sverige stödjer Natos ”open door-policy”.

– Ukraina har full rätt att ansöka om Natomedlemskap. Alla länder har rätt att bestämma över sina egna säkerhetspolitiska vägval, säger Linde.

seismologiska kurvor från sprängingar

Svenska seismologens upptäckt om gasläckan blev världsnyhet: ”Vi kan se att någon har sprängt”

Seismologen Björn Lund var först ut med att bekräfta att något hade sprängts vid platserna där Nord Stream-gasen läcker ut i Östersjön.

Norge redo att stänga gränsen mot Ryssland – skärper bevakningen vid olje- och gasplattformar

Också i Norge reagerar man kraftigt på Rysslands annektering av de fyra områdena i Ukraina.

– Detta är ett allvarligt brott mot folkrätten och kan bidra till en ytterligare eskalering av en farlig situation, säger landets statsminister Jonas Gahr Støre, på en presskonferens.

Den norska regeringen kan med kort varsel följa Finlands exempel och stänga sin 196 kilometer långa gräns mot Ryssland i norr.

– Vi har en tät dialog med polisen och tullen om utvecklingen vid gränsen och kontrollerar alla som kommer, skriver justitieminister Emilie Enger Mehl i ett pressmeddelande.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre paneelikeskustelussa Kultarannassa 13.6.2022.
Bildtext Norges statsminister Jonas Gahr Støre ser allvarligt på den ryska annekteringen av de fyra regionerna i Ukraina.
Bild: Jani Saikko / Yle

Norge har redan tidigare skärpt sina visumregler för ryska medborgare.

Samtidigt som Norge funderar på att stänga gränsen har man sett allt fler oidentifierade drönare vid landets olje- och gasplattformar vid Nordsjön. Det norska försvaret har nu ökat sin närvaro vid plattformarna.

Enligt statsminister Jonas Gahr Støre har landet tackat ja till fransk, tysk och brittisk närvaro på norskt territorium för att öka landets säkerhet.

– Vi har inga indikationer på ett direkt hot mot norska olje- och gasinstallationer, men vi har infört en rad olika åtgärder, både civila och militära, för att ytterligare förstärka säkerheten.

Jonas Gahr Støre ska på lördagen besöka oljeanläggningen Sleipner på Nordsjön för att träffa anställda. Norska medier har tidigare rapporterat om ett ökat antal orosanmälningar från anställda på norska olje- och gasanläggningar och deras familjemedlemmar sedan läckorna på Nord Stream 1 och 2 uppdagades.