Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina ansöker om snabbmedlemskap i Nato: ”Vi har visat att vi är kompatibla med Natos standarder”

Uppdaterad 30.09.2022 20:33.
Ruslan Stefanchuk, Volodymyr Zelenskyj och Denys Shmyhal visar upp Natoansökan med sina underskrifter.
Bildtext Från vänster: Ruslan Stefanchuk, ukrainska parlamentets talman, Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president och Denys Shmyhal, Ukrainas premiärminister. Zelenskyj håller den undertecknade Natoansökan i sin hand. Bild tagen 30 september 2022.
Bild: Ukrainan presidentinkanslia

Nu är det klart. Ukraina ansöker om ett snabbt Natomedlemskap som reaktion på Rysslands olagliga annekteringar av fyra ukrainska territorier, skriver Reuters.

På en video som publicerades på Telegram på fredagen ser man en stridstrött Volodymyr Zelenskyj skriva under dokumentet för en snabb Natoansökan, där också Ukrainas premiärminister och ukrainska parlamentets talman skrivit under ansökan.

Det överraskande beslutet är uppenbarligen en stark reaktion på Putins och Rysslands annektering av fyra ukrainska territorier.

– Vi tar nu vårt avgörande steg genom att underteckna Ukrainas ansökan om snabb anslutning till Nato, säger Zelenskyj i videon.

Zelenskyj säger också att Ryssland med sitt agerande vill skriva om historien och rita om gränser ”med hjälp av mord, utpressning, misshandel och lögner”, vilket Kiev aldrig kommer att tillåta.

Presidenten påpekar att Ukraina redan visat sig vara kompatibelt med Natos standarder. Han säger att medan Ukraina väntar på konsensus bland Natos medlemsländer, så skulle landet kunna skyddas av speciella garantier som det har talats om, och som Putin och Moskva tidigare har förkastat.

Samtidigt ger Zelenskyj starka budskap till Ryssland: Ukraina kommer inte längre att förhandla med Ryssland så länger Putin är landets president.

Reuters påminner om att Ryssland, innan de gick in med väpnade styrkor i Ukraina i februari, krävde juridiskt bindande garantier om att Ukraina aldrig skulle få bli medlem i den USA-ledda försvarsalliansen.

Men genom att nu skicka in en snabb Natoansökan så verkar Zelenskyj inställd på att visa Putin hur han har misslyckats med ett av sina främsta stridsmål – att förhindra att Ukraina går med i Nato.

Stoltenberg gav inga klara svar på Ukrainas Natoansökan

Ukrainas snabbansökan nämndes också under Natos presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg på fredagskvällen. Stoltenberg fick frågan om Nato är redo att ta med Ukraina i försvarsalliansen och om det skulle kunna gå som en snabbansökan, på samma sätt som det gått för Finland och Sverige.

Stoltenberg gav inga klara svar på frågan. Han svarade att alla demokratiska länder i Europa har rätt att ansöka om Natomedlemskap och att dörren till Nato fortfarande är öppen. Han sa också att Natomedlemsländerna väldigt tydligt uppgett att Ukraina fritt får välja vilken väg de vill ha gällande sin säkerhet.

– Vårt fokus just nu är att ge Ukraina det omedelbara stöd landet behöver och hjälpa Ukraina att försvara sina territorier mot Rysslands brutala invasion.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Natos fokus just nu ligger på att stödja Ukraina.
Bild: Juan Carlos Hidalgo / EPA

Nyhetsbyrån AFP skriver att det trots ansökan just nu finns få utsikter som tyder på att Ukraina kan gå med i Nato inom en överskådlig framtid, så länge landet är i konflikt med Ryssland.

Ett medlemskap i Nato skulle innebära att Ukraina också omfattas av försvarsalliansens femte artikel, som innebär att en attack mot ett medlemsland är en attack mot alla medlemsländer, med oanade följder.

Artikeln uppdaterades med Stoltenbergs kommentarer.

Källor: Reuters, AFP, Natos presskonferens