Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vi är mer redo än vi varit på många år” – trots klara förluster mot svenskt motstånd tror handbollsdamerna på sina chanser i VM-kvalet

Ellen Voutilainen tittar på lagkamrat.
Bildtext Ellen Voutilainen.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

I november blir det allvar igen. Men hur redo är Finlands damlandslag i handboll för VM-kvalet? Vi har lärt oss massor, säger Ellen Voutilainen efter två klara förluster mot ett svenskt lag.

Det har inte blivit värst många tävlingsmatcher för det finländska damlandslaget i handboll de senaste åren. Det har inte ens blivit värst många matcher mot andra landslag.

Istället har Finland mött lag som det som stod för motståndet i Karis och Sjundeå den här veckan – ett hopkok av svenska spelare som inte platsade i det svenska landslaget.

Motståndet är tufft ändå, slog landslagsledningen fast redan före dubbelmötet. Med facit på hand var nivåskillnaden massiv.

De svenska spelarna tog för sig och satte in åtta bollar innan Finland hunnit panga in en enda. Samtidigt som finländarna stressade med passningarna och sköt all världens väg då de fick läge, var de blågula kliniska i så gott som varje anfall.

– I går kunde vi stå på oss, men i dag visade de sin styrka. De är ju ändå bättre, summerar målvakten Wilhelmina Wolff för Yle Sporten efter 18–37-förlusten i Sjundeå.

”Väldigt lärorikt”

Målet med matcherna var att vässa på formen inför VM-kvalmötet mot Österrike i början av november. Och med tanke på det spelar det inte någon roll att det såg ut som det gjorde på resultattavlan.

Åtminstone om man frågar Ellen Voutilainen.

– Det är mycket som vi lärt oss från de här matcherna.

Finlands handbollsdamer applåderar på rad.
Bildtext Finland mötte ett svenskt lag två gånger på lika många dagar. Och åkte på lika många förluster.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

Vad är det ni tar med er?

– Det gäller att vara med hela tiden – att man inte kan slappna av en sekund. Det har vi fått märka och vi har lärt oss vår läxa. Vi måste vara vakna, helt enkelt.

”Nu gäller det att våga”

Mot Sverige var de blåvita damerna på tok för slarviga. Det kan man inte sopa under mattan. Men, det här var en träningsmatch.

– Vi tränade ändå på vissa saker, mot Österrike gäller det sedan att våga spela på det sätt som vi tränat på, säger Wolff.

Målvakten Wilhelmina Wolff applåderar.
Bildtext Wilhelmina Wolff.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

Höstens VM-kvalmatcher blir de första tävlingsmatcherna på över ett år för damlandslaget. Och det första VM-kvalet efter att landslaget valde att stå över den första omgången för två år sedan på grund av coronaviruset.

Beslutet att skära ner på antalet tävlingsmatcher de senaste åren har väckt kritik på sina håll. Målvakten Wolff är en som skriver under den.

– Under den perioden som laget inte deltog i tävlingsmatcher så spelade jag inte själv. Men jag kan tycka att det är tråkigt att man tog ett sådant beslut, säger hon.

”Alla som är här vill vara här”

Ellen Voutilainen – som varit med länge – understryker ändå att det funnits orsak till det.

– Så klart vi vill spela så många matcher som möjligt, så klart det är tråkigt att vi inte kunnat göra det. Och det har berott på flera orsaker, dels hur vi presterat men också på läget i världen. Alla här är hungriga och vill spela matcher som betyder mest. Det är väl bara att tagga om och fokusera på dem.

Närkamp mellan svensk och finländsk handbollsspelare.
Bildtext Sverige fick Finland ner på mattan.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

– Vi är mer redo än vi varit på många år. Vi har fått spela ihop oss som lag och fått känna hur det är att möta ett motstånd där det smäller ordentligt. Vi tar med oss väldigt mycket från det här, säger Voutilainen.

Vad är det som är annorlunda i laget nu – varför är ni redo den här gången?

– Det finns flera spelare nu som vågar visa framfötterna. Alla är beredda att spela. Alla som är här vill vara här och vill utvecklas varje läger.

Första tävlingsmatcherna på hemmaplan på sex år hägrar

En av de nya spelarna är målvakten Wolff, som enligt all logik ska få stort ansvar i kvalmatcherna. Den tidigare GrIFK-talangen som nu håller till i IFK Örebro har minsann tagit för sig mellan stolparna.

– Jag tror vi är väldigt redo. Absolut. Det är den känslan man får i omklädningsrummet. Speciellt på hemmaplan. Det kommer också att synas på plan, slår hon fast.

Finlands handbollsdamer samlade vid bänken.
Bildtext Det var många som ville se damlandslaget spela i Sjundeå.
Bild: Mattias Simonsen / Yle

Och på basis av publikstödet i Sjundeå på fredagskvällen där det var så gott som slutsålt har damlandslaget all orsak att se fram emot att se fram emot ett likadant tryck i hallen i sin första tävlingsmatch på hemmaplan på sex år i november.

Det är faktiskt den första gången sen 2016 som damlandslaget spelar en kvalmatch på hemmaplan då Österrike kommer på besök. Sen dess har Finland enbart spelat i kvalturneringar som arrangerats utomlands.

– Hoppas alla kommer då också, säger Wolff.

Diskussion om artikeln