Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Övertända HIFK kammade noll mot HPK – experten sågar stjärnorna efter avgörandet i sista minuten: ”Får inte hända i proffshockey”

Från 2022
Uppdaterad 30.09.2022 22:31.
Jere Jokinen med pucken vid sargen.
Bildtext Jere Jokinen satte segerpucken för HPK.

22-åriga Jere Jokinen fick svänga in centralt och skjuta HPK till 3–2-seger över HIFK. Ett mål som inte borde vara möjligt enligt Yle Puhes expert Ismo Lehkonen. Han borde inte ens kunna tänka tanken att köra in med pucken så där, menar experten.

Allt fler börjar vara redo att vifta med krisstämpeln när det gäller HIFK:s säsongsstart.

Efter fyra förluster på de fem inledande bataljerna lyckades laget skapa sig lite arbetsro med en förlängningsseger över Sport tidigare i veckan. Men kvällens besök i Tavastehus gav däremot inte någon påfyllning i poängkontot.

– I vissa förlustmatcher har vi dominerat spelet, men i dag förtjänade vi nog inte att vinna, medger tränaren Ville Peltonen på presskonferensen.

Antti Pihlström sköt HPK:s öppningsmål i första perioden, och i öppningsminuten av period två utökade Aleksi Mustonen på hemmalagets ledning. Peltonen var riktigt bekymrad över hur hans mannar inledde kvällens match.

– Vår start var väldigt, väldigt svag. Vi var tydligen övertända, spelet med puck var obefintligt.

Experten kritisk till avgörandet

Men IFK kämpade sig tillbaka. Kasper Kotkansalo reducerade några minuter efter 2–0, och backkollegan Otso Rantakari kvitterade fem minuter in i tredje.

Den stora kallduschen kom i sista minuten. HPK:s Jere Jokinen fick skära in i slottet och avgöra.

– I dag hade det krävts mer tålamod, vi höll inte ut ända till slutet, konstaterar Peltonen.

Ville Peltonen i bytesbåset.
Bildtext Ville Peltonen har en del att fundera på. Hans HIFK håller på att fastna i bottenträsket i hockeyligan.

Att HPK-doldisen Jokinen gjorde som han gjorde väckte reaktioner hos Ismo Lehkonen i Yle Puhes studio.

– Tränaren slänger in de spelare som faktiskt får en hyfsad slant i lön och så händer det där, säger experten om HIFK:s agerande på slutet.

– Att man står och försvarar med klubban i två händer på det där sättet borde inte kunna hända i proffshockey. En ung spelare ska inte ens få tänka tanken att köra in med pucken i det läget – och nu blev det mål, sa experten.

”Nästan som en hemmamatch” då TPS vann i Villmanstrand

Sist i serien är Helsingfors IFK ändå inte. Det får man tacka TPS för – även SaiPa står på fem poäng, med sämre målskillnad, efter dagens hemmaförlust mot Åbolaget.

Inför en tillrest bortaklack i Villmanstrand gjorde TPS jobbet och triumferade med 4–1. Lassi Lehtinen glänste i målet.

– Det var rätt mycket folk från Åbo här, det kändes nästan som en hemmamatch. De hade högt ljud och det var kul att spela, tackade målvakten.

TPS hittas på andra plats, med lika många poäng som ledande Ilves. Vasa Sport ligger näst sist – i kväll inkasserades veckans andra enpoängare borta mot KalPa.

Hemmalagets Aapeli Räsänen var den enda som fick in sin straff, vilket gav en 4–3-seger. Kuopiolaget har nappat elva poäng av tolv möjliga på hemmaplan.

– Det här var vår tuffaste match hittills den här säsongen. Motståndaren var utmärkt, de jobbade hårt, tyckte tränaren Tommi Miettinen.

FM-ligan i ishockey

HPK–HIFK 3–2 (1–0, 1–1, 1–1)
KalPa–Sport 4–3 efter straffar (0–0, 3–2, 0–1, 0–0, 1–0)
KooKoo–Lukko 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)
SaiPa–TPS 1–4 (0–0, 0–2, 1–2)
Tappara–Ässät 1–4 (0–1, 0–3, 1–0)

Serietabellen hittas här (text-tv).

Diskussion om artikeln