Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran efter orkanen Ian fortsätter att stiga – stormen rör sig vidare mot South Carolina

Uppdaterad 01.10.2022 14:56.
Svenska Yles USA-korrespondent Daniel Olin besökte Fort Myers, där förstörelsen efter orkanen Ians framfart är enorm.

Dödssiffran efter orkanen Ians framfart ligger för tillfället på 23, men väntas ännu stiga. Flera medier har rapporterat högre antal döda, CNN uppger att orkanen krävt 45 dödsoffer.

Orkanen Ian, en av de kraftigaste stormarna som någonsin drabbat USA, rörde sig vidare till South Carolina på fredagen och gav ett kraftfullt andra slag efter att ha lamslagit Florida tidigare i veckan.

Ians styrka har avtagit något och klassas nu som en posttropisk cyklon, men kommer ändå att föra med sig regn och potentiella översvämningar till delar av North Carolina, South Carolina, Virginia och West Virginia.

Under lördagen väntas Ian försvagas ytterligare.

Oklara uppgifter om antalet döda

Den officiella dödssiffran rapporteras vara 23, men flera nyhetsmedier rapporterar om betydligt högre siffror. Bland annat CNN rapporterar om totalt 45 döda.

Sjutton migranter saknas också från en båt som sjönk under orkanen i onsdags.

Räddningsteam hjälpte på fredagen överlevande i ödelagda områden i Florida och den amerikanska kustbevakningen uppgav att de räddat 117 personer som blivit instängda i översvämmade hem.

Myndigheterna granskar förstörelsen efter orkanen Ians framfart i Fort Myers Beach, Florida,
Bildtext Myndigheter granskar förstörelsen efter orkanen Ians framfart i Fort Myers Beach, Florida.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Joe Biden har sagt att Ian kan vara den dödligaste orkanen i Floridas historia.

Enligt hemsidan Poweroutage är fortfarande över 1,4 miljoner invånare i Florida utan elektricitet. Dessutom visar hemsidan att hundratusentals invånare i Virginia, South Carolina och North Carolina är strömlösa.

Kuba begär nödhjälp av USA efter orkanens framfart

Innan Ian nådde USA:s kust svepte den genom önationen Kuba och demolerade hem, förstörde jordbruksfält och orsakade strömavbrott i hela landet. Kubas regering har därför gjort en sällsynt begäran om nödhjälp från USA och president Joe Biden.

Kubaner har samlats till protester mot regeringen efter strömavbrotten som ökat oron över pågående brist på mat, bränsle och medicin.

Källa: AFP, Reuters, CNN