Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriska om Olkiluoto 3: ”Det är alltid fina dagar när vi får el producerad i Finland”

Vaasan sähkön pääkonttori
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Olkiluoto 3 har körts på full effekt och det innebär nytta också för Vasa Elektriska. - I det här läget är all egen produktion en bra sak, säger Hans-Alexander Öst, direktör för elhandel.

Förhoppningen är att Olkiluto 3 kan producera regelbundet i december.

Hans-Alexander Öst är direktör för elhandelsenheten på Vasa Elektriska, och han hoppas att de kritiska testen i oktober ska gå vägen.

- Det är alltid fina dagar när vi får egen, i Finland producerad el i användning, säger Öst.

Vasa Elektriska äger en del av Olkiluoto 3 via EPV Energi. Exakt hur mycket kan Öst inte berätta. Dock är det klart att ett producerande Olkiluoto 3 är av nytta.

- I det här läget som Finland befinner sig i är all produktion av nytta. Utan egen produktion är vi utsatta för börselen, säger Öst.

Under det pågående året har kärnkraftens betydelse naturligt nog ökat och kundernas inställning har förändrats.

- Kärnkraftens godtagbarhet har stigit till rekordsiffror. Vårt budskap har länge varit att vi har vindkraftsproduktion som ligger i topp i Finland. Vår strategi är att vi ska vara koldioxidneutrala före år 2030, säger Öst.

Vasa Elektriska har meddelat om en kraftig prishöjning på el och fått minst lika kraftig kritik för det. Stadsstyrelsens koncernsektion i Vasa har vädjat till Vasa Elektriska att utreda ifall det går att mildra elpriset.

Texten är långt en översättning av Olkiluoto 3 onnistuneet testit luovat toivoa siitä, että kaupallinen toiminta voi alkaa joulukuussa suunnitellusti – hyötyä myös Vaasan sähkölle, av Sebu Björklund.