Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tiondelar avgjorde FM-serien i rally – Emil Lindholm tappade titeln med minimal marginal: ”En oförglömlig säsong”

Emil Lindholm sitter i en rallybil med hjälm på.
Bildtext Emil Lindholm fick nöja sig med andra plats i FM-serien i år.
Bild: HANNU RAINAMO

Emil Lindholm och Mikko Heikkilä bjöd på stor show då de kämpade om FM-titeln i rally. Kampen avgjordes med minimal marginal i Heikkiläs favör.

Förutsättningarna inför årets sista FM-rally var rafflande. Emil Lindholm toppade sammandraget med åtta poäng till godo på Mikko Heikkilä. Det betydde att vinnaren i dag i Kouvola korades till årets finländska mästare.

Tävlingen blev högdramatisk. Heikkilä tog täten men avståndet till Lindholm var aldrig mer än några sekunder. Inför den sjunde och sista specialsträckan var differensen nere i 1,3 sekunder.

Emil Lindholm var naturligtvis medveten om läget. Han gav järnet under avslutningen och noterades för en topptid.

– Det var en lyckad sträcka av oss. Mikko måste åka modigt om han tänker vara fortare än vi, sa Lindholm i livesändningen på moottoriurheilu.tv.

Mitt under den intervjun korsade Heikkilä mållinjen. Klockan visade att Lindholm hade varit snabbare, men inte med tillräcklig marginal. Heikkilä vann rallyt med 0,4 sekunder till godo på Lindholm och tog därmed hand FM-guldet.

– Vi körde på gränsen hela tiden. Vårt treåriga projekt gav resultat. Vi var nära redan i fjol, det här känns fantastiskt, sa han till moottoriurheilu.tv.

FM-silver för Lindholm efter guld i fjol

Emil Lindholm fick nöja sig med silver efter fjolårets seger i FM-serien. Han hängde ändå inte läpp efter de minimala förlusterna.

Han förlorade nämligen inte bara kampen om segern i deltävlingen med 0,4 sekunder – i FM-sammandraget blev han en futtig poäng från Heikkilä.

– Det har varit en oförglömlig säsong. I fjol slog vi ur underläge och vann. I år var det ombytta roller.

De tre toppförarna i tävlingen var inom 1,5 sekunder från varandra i sammandraget. Esten Egon Kaur var snabbast på sista sträckan och knappade in på tätduons försprång, men fick nöja sig med tredje plats.

FM-serien i rally, slutresultat

1. Mikko Heikkilä, Skoda 130 poäng
2. Emil Lindholm, Skoda 129
3. Egon Kaur (EST), Volkswagen 105