Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Starka protester mot att stänga jourer i västra och östra Nyland: ”Jag är förbannad”

Man med dotter och plakat på demonstration.
Bildtext För många västnylänningar och östnylänningar, som för Jahkob Tjäder, skulle samjourernas nedstängning betyda långa avstånd för att få vård.
Bild: Isabella Haaja / Yle

I dag samlades demonstranter för att rädda samjourerna i Lojo och Borgå. Enligt Mikaela Nylander, styrelseordförande för Östra Nylands välfärdsområde, är sparplanen ett dåligt förslag som äventyrar patientsäkerheten.

Det är soligt höstväder på både Borgå och Ekenäs torg. Människor från olika kommuner har samlats med plakat och en gemensam önskan – att få behålla samjourerna i Borgå och Raseborg.

– Det är fint att så många har samlats för att kämpa för vår rätt till trygg vård. Jag är förbannad över situationen, säger Elin Blomqvist-Valtonen (SFP), medlem i HUS-styrelsen, till den östnyländska publiken under lördagsförmiddagen.

I Ekenäs är det SFP-politikern Anita Westerholm som håller i trådarna. Hon betonar vikten av en samjour i ett område där avstånden är långa.

– Från Bromarv och Hangö är det 115 kilometer till Jorvs sjukhus. Det är alldeles huvudlöst att vi skulle ha så lång väg då vi behöver akut och krävande vård.

En kvinna har ett tal till en publik på ett torg
Bildtext ”Det är alldeles oacceptabelt att jourerna stänger”, sa Anita Westerholm under sitt tal i Ekenäs.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Det var många västnyländska politiker på plats med Thomas Blomqvist, Veronica Rehn-Kivi och Henrik Wickström från SFP och Johan Kvarnström från SDP.

I Borgå hade Heikki Vestman (Saml) och Arja Isotalo (SDP) ordet utöver Blomqvist-Valtonen och Mikaela Nylander.

Arga och oroade invånare

Många upprörda invånare har tagit sig till torgen för att stå upp för samjourerna. En av dem är Gerd Högström från Borgå.

– Det enda man kan göra är att låta den enskilda människans röst bli tillräckligt många, säger hon.

Enligt Högström handlar det om en långsiktig utveckling där många aktörer flyttats till huvudstadsregionen.

– Vi har ju inte längre barnjour eller BB, och det betyder att barnfamiljer eller föderskor måste åka långa avstånd för att få vård.

En kvinna på ett torg
Bildtext Enligt Gerd Högström är Borgå sjukhus jour viktig i ett växande område.
Bild: Isabella Haaja / Yle

Också Anki Åberg och Anne Airaksinen är inne på samma spår. När de hörde om den planerade nedstängningen blev de chockerade.

– Först stängdes BB, och nu jouren. Då börjar man fundera på vad som är följande, har vi snart något sjukhus överhuvudtaget, säger Åberg.

Både Åberg och Airaksinen har själv haft stor hjälp av jouren. De tror att de långa avstånden till Pejas sjukhus kommer orsaka problem för många.

– Jag bröt min vrist i vintras, och då behövde jag vänta på ambulansen i en och en halv timme. Om jag behöver åka ända till Pejas med en ambulans, som kanske aldrig kommer, borde jag då åka med taxi? Det har jag inte råd med eftersom jag är arbetslös, säger Airaksinen.

Två kvinnor på demonstration
Bildtext Anne Airaksinen och Anki Åberg är oroliga att Borgå sjukhus jour kommer få samma öde som Borgå BB.
Bild: Isabella Haaja / Yle

Tilläggstid för ärendets behandling ger hopp

På måndag träffas HUS styrelse och mycket tyder på att förslaget remitteras. Enligt Mikaela Nylander är det oerhört viktigt att få tilläggstid för att behandla ärendet.

– Dessutom verkar det som att budgetunderskottet inte är så stort som man befarat, säger hon.

Sparbehovet meddelades tidigare ligga på 100 miljoner, men enligt nya beräkningar är summan i själva verket knappa 20 miljoner.

Kvinna som ler utomhus en solig dag.
Bildtext Enligt styrelseordförande för Östra Nylands välfärdsområde Mikaela Nylander förtjänar människor vård som är nära till hands.
Bild: Isabella Haaja / Yle

Nylander tillägger att de nya arrangemangen också skulle kosta stora summor pengar.

– Man räknar med att spara tre och en halv miljon med att stänga jouren i Borgå, men samtidigt måste vi skaffa två och en halv ny ambulans vilket kostar två miljoner. Utöver det måste det investeras mer pengar i Pejas sjukhus, så det är helt enkelt ett urdumt förslag att lägga ner jouren.