Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stefan Strömborg fortsätter träna Piffen i division 2 – säsongen i ettan har gett blodad tand

Uppdaterad 03.10.2022 11:32.
Pargas IF:s fotbollstränare.
Bildtext Enligt Strömborg så finns det många positiva saker att ta med sig från säsongen, nu när laget ska ladda om för spel i division 2.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Piffens resa i den näst högsta herrserien i fotboll räckte bara en säsong. Nu ska laget ta ny sats i tvåan, och det är fortsättningsvis Stefan Strömborg som kommer att finnas på tränarbänken.

Det blev förlust i säsongens sista hemmamatch på Pajbacka. SJK Akatemia lyckades knipa en 1-2 seger framför de cirka 200 Piffensupportrarna på plats.

– Det här var en ganska så typisk match för Piffen i ettan, säger tränare Stefan Strömborg. Vi var spelmässigt bättre, men så studsar bollen deras väg i några avgörande ögonblick. Så här har det sett ut i många matcher.

Enligt Strömborg så finns det många positiva saker att ta med sig från säsongen, nu när laget ska ladda om för spel i division 2.

– Vi har spelat bra fotboll. Matcherna har varit tajta och jag kommer inte ihåg en enda match den här säsongen där vi skulle ha blivit överkörda. Ingen kommer att säga att vi har varit en slagpåse i ettan. Många spelare har utvecklats bra. Det är klart att då resultaten inte kommer så kan det tära på pojkarnas psyke, så jag lyfter verkligen på hatten för att de har orkat, säger Strömborg.

Fotbollsmatch i Pargas.
Bildtext Piffenspelarna firar Yoonis Muses öppningsmål mot SJK Akatemia. Seinäjokilaget skulle sedan vända och vinna matchen 1-2 efter två snabba mål i andra halvlek.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Framför allt är det hårdheten, disciplinen och tränarnas taktiska skicklighet som skiljer mellan division 1 och division 2. Strömborg pekar ut spelet i de båda straffområdena som orsaken till att laget inte fått med sig fler poäng i matcherna.

– Vi har haft svårt att göra mål, och så måste vi också bli hårdare i det egna straffområdet. På de här punkterna har vi haft det tufft under säsongen, trots att vi överlag har spelat klart bättre än ifjol.

”Vi vet vad som krävs för att stiga tillbaks till ettan”

Redan innan lördagens match stod det klart att Stefan Strömborg kommer att fortsätta som träna Pargas IF:s herrlag och klubbens juniorer under nästa säsong.

– Jag ser stor potential både på planen och utanför. Vi ska komma ihåg att de flesta i laget är lite på 20 år. De har mycket mer att komma med. Sedan vill jag också vara med och fortsätta att träna juniorerna som är på väg upp i representationslaget. Knattarna behöver förebilder, och jag tycker att Pargas IF:s herr- och damlag är den här inspirationen.

Hur ser du på möjligheterna att ta er upp till ettan på nytt nästa säsong?

– Vi vet vad som krävs för att stiga, trots att division 2 blir tuffare hela tiden. Sedan vet vi också att det planeras en del ändringar i seriesystemet. Min målsättning är att Pargas IF ska vara med någon av de högsta serierna i Finland, säger Strömborg.

Supporter om Strömborg: ”Han är en kugge för hela fotbollslivet här i Pargas”

Uppe på läktaren sitter Christer Järnström och resten av Gubbenheimarna, som de kallar sig. Det här talkogänget har varit med och fixat till faciliteterna kring Pajbacka inför säsongen i ettan.

Järnström missar sällan en hemmamatch, och idag är han speciellt glad över beskedet att Strömborg fortsätter som tränare.

– Han är en kugge för hela fotbollslivet här i Pargas, både som tränare för herrarna och på juniorsidan. Om han inte skulle ha fortsatt så hade det varit en katastrof för klubben, säger Järnström.

Män på fotbollsmatch.
Bildtext Christer Järnström är inte särskilt sorgsen över den gångna säsongen. Överlag har laget gjort det bra utifrån förutsättningarna, och speciellt vill han lyfta fram de unga spelarna som har fått chansen i ettan.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Järnström hörde till den flera hundra personer stora hejarklacken som var på plats då Piffen knep alla tre poängen mot TPS i Åbo i maj. En höjdpunkt som slår det mesta.

– Jag var aningen hes dagen efter, skrattar Järnström. Fast nog hade vi hoppats på lite fler andra höjdpunkter under säsongen också.

Tror på snabb comeback i ettan

Bredvid planen står ett gäng unga Piffensupportrar, Albin Mäkinen och Lucas Lindroos. Jag passar på att fråga dem vad de har tyckt om säsongen.

– Det har nog varit lite tufft i ettan för Piffen. Det har varit många förluster och tråkiga resultat, säger Albin Mäkinen.

Två pojkar på fotbollsmatch.
Bildtext Albin Mäkinen och Lucas Lindroos ser många av Piffens hemmamatcher på plats på Pajbacka.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Pojkarna var med under klang och jubelfesten då Piffen vann division 2 och steg till ettan förra säsongen.

– Det var den bästa stunden i mitt liv, svarar Mäkinen och får medhåll av kompisen Lindroos.

När jag frågar om de tror att Piffen kan göra en snabb comeback till ettan, svarar de entusiastiskt:

– Ja det tror vi!

Diskussion om artikeln