Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 125 döda efter upplopp på fotbollsmatch i Indonesien

Uppdaterad 02.10.2022 17:12.
En kvinna går förbi ett skadat polisfordon inne på Kanjuruhanstadion i Malang, östra Java, Indonesien, den 2 oktober 2022. Minst 127 personer, inklusive poliser, dödades efter en sammandrabbning mellan fans av två indonesiska fotbollslag.
Bildtext Minst 174 personer, inklusive poliser, dödades efter en sammandrabbning mellan supportrar av två indonesiska fotbollslag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Minst 125 människor har dött och över 320 har skadats efter ett upplopp på en fotbollsarena i Indonesian. Supportrar stormade planen efter matchen och polisen svarade med tårgas, vilket utlöste panik.

Lokala myndigheter uppgav till en början att över 170 människor skulle ha dött. Biträdande guvernören i Östra Java Emil Dardak säger att dödssiffran har korrigerats till 125.

Arema FC-supportrar stormade planen på Kanjuruhanstadion sent på lördagen efter att deras lag förlorat med 3-2 mot Persebaya Surabaya, den första förlusten mot dem på över två decennier.

Polisen, som karakteriserade oroligheterna som ett upplopp, försökte övertala fansen att återvända till läktaren och använde sig till slut av tårgas efter att två poliser dödats.

Bilder som tagits inifrån stadion under upploppet visar enorma mängder tårgas, människor som klättrar över staket och människor som bär skadade åskådare genom kaoset.

Många av offren trampades ihjäl, enligt polisen.

Skadade polisfordon ligger på planen inne i Kanjuruhanstadion i Malang, östra Java, Indonesien, den 2 oktober 2022.
Bildtext Förstörda polisfordon på Kanjuruhanstadion.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Regeringen ber om ursäkt

Den indonesiska regeringen ber om ursäkt för händelsen och lovar att undersöka omständigheterna kring upploppet.

Indonesiens fotbollsförbund har ställt in fotbollsmatcher i en vecka och har förbjudit Arema FC att vara värd för hemmamatcher under resten av säsongen.

Våldsamheter bland fotbollssupportrar är ett stort problem i Indonesien, där djupa rivaliteter har förvandlats till dödliga konfrontationer.

Vissa matcher, den största är Old Indonesia-derbyt mellan Persija Jakarta och Persib Bandung, går så heta att spelare från topplagen måste resa till bortamatcher under hårda säkerhetsarrangemang.

Källor: Reuters, AP, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 9:28 med uppgifter om högre dödsantal. Artikeln uppdaterades kl. 17.12 med uppgifter om en lägre dödssiffra. 17.15 lades AP till som källa.