Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chock för ukrainska flyktingar när ryska asylsökande dök upp på samma mottagningscentraler – Migri: ”Vi följer noga med läget”

Uppdaterad 02.10.2022 15:14.
Bord och leksaker i ett rum.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Under de senaste dagarna har ryska män som ansöker om asyl eller tillfälligt skydd placerats i samma mottagningscentraler som ukrainska kvinnor och barn som flyr undan det ryska kriget mot Ukraina.

Enligt tidningen Verkkouutiset orsakar det chock, vrede och bedrövelse hos de ukrainska krigsflyktingarna att de plötsligt ska dela boende med ryska män som flyr undan krigstjänst.

Ukrainska föreningen kallar förfarandet för skam och skandal.

Många av kvinnorna och barnen kommer från Mariupol, Cherson, Izymi och andra platser som ryska styrkor bombat hårt och där civilbefolkningen har utsatts för grymheter av ryska soldater.

Många kvinnor frågar på sociala medier hur de ska förklara för sina barn att de nu ska leva sida vid sida med invånare från det land som mördar ukrainare.

Migri: Vi har gett direktiv till boendena

Migrationsverket Migri konstaterar på Twitter att det väcker debatt att ryssar och ukrainare placerats på samma förläggningar i mottagningssystemet.

Migri säger sig vara medveten om situationen och följa med den noga. Flyktingförläggningarna ska ha fått direktiv om saken.

På Migri försvarar man sig också med att situationer i verkliga livet aldrig är helt svartvita och att det bland dem som söker asyl eller tillfälligt skydd finns familjer där modern har ukrainskt och fadern ryskt medborgarskap.