Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avslagen tillställning då F1 återvände till Singapore – Perez straffades för regelbrott men behöll segern

Uppdaterad 02.10.2022 21:16.
Segio Perez kör i Singapore.
Bild: XPB Images

Många förare avbröt efter misstag och det slutliga resultatet dröjde i över två två timmar efter målgången. Det var kontentan från Singapores GP där Sergio Perez vann trots ett tidsstraff.

Det första loppet i Singapore sedan 2019 blev ingen sprakande tillställning. Ett häftigt regn drog in över banan före tävlingen och det sköt fram starten med en timme.

När loppet väl startade var det regndäck som gällde för förarna och de tuffaste tagen i de första kurvorna uteblev på grund av den blöta asfalten.

På en trång stadsbana som i Singapore är starten av största betydelse. I dag flög Sergio Perez iväg från sin andra ruta och passerade Charles Leclerc in till första kurvan.

Stallkamraten Max Verstappen bommade i sin tur totalt i starten. VM-ledaren tappade flera placeringar från sin åttonde startruta och i samma veva försvann också holländarens chans att säkra VM-titeln.

I täten kunde Perez styra fältet som han ville. Inte ens i omstarten efter en krasch mellan Guanyu Zhou och Nicholas Latifi på sjunde varvet blev det någon större fajt bland de främsta i fältet.

Den första halvan av loppet präglades av tågkörning med några inslag av virtuell säkerhetsbil då Esteban Ocon, Alexander Albon och Fernando Alonso avbröt.

Fajt om förstaplatsen i några varv

Med drygt 25 varv kvar att köra inleddes depårumban och förarna gick över till torrdäck. Depåstoppen ledde ändå inte till några förändringar i täten, och dessutom kallades säkerhetsbilen ut en gång till då Yuki Tsunoda körde in i däckvallen.

Samtidigt som maxtiden på två timmar började närma sig torkade banan upp och det blev tillåtet att använda DRS. Det ledde till en liten fajt om förstaplatsen mellan Perez och Leclerc, men mexikanen försvarade sin position.

På slutet fick Perez höra att han hade en bestraffning hängande över sig för ett regelbrott under säkerhetsbilen och behövde bygga upp en betryggande ledning till Leclerc. Enligt Red Bull skulle det räcka med fem sekunder och Perez korsade mållinjen drygt sju sekunder före Leclerc.

– Det här var min bästa insats. Jag kontrollerade loppet men de sista varven var intensiva. Jag gav allt för segern i dag. Jag fick höra att jag ska träffa domarna men jag vet inte varför, säger Perez efter säsongens andra seger.

Över två timmar efter målgången kom beskedet från juryn. Perez straffades för ett regelbrott. Han fick fem sekunders tidstillägg samt en reprimand men behåller segern.

Inga poäng för Bottas

Inom Ferrari hoppas man att Perez ska få ett tidsstraff på tio sekunder. Det skulle då ge Leclerc segern.

– Jag pressade hela vägen men den dåliga starten gjorde att jag hamnade på efterkälken. Efter det var det en svår tävling, säger Leclerc.

För Valtteri Bottas fortsätter den tuffa andra halvan av säsongen. Finländaren blev utan poäng för åttonde tävlingen i rad.

Bottas var med i fajten om den sista poängplatsen på slutet men var tvungen att ge sig och korsade mållinjen på elfte plats.

– Det var en lång tävling. Jag försökte men det blev inga poäng. Då man startar långt bak måste man ha lite tur för att komma in bland de tio bästa.

– Vi satsade på mjuka däck och de började ta slut, det var orsaken. Det var ändå bra att försöka riskera lite, säger Bottas till Viaplay

Resultat, Singapores GP:

1. Sergio Perez, Red Bull
2. Charles Leclerc, Ferrari +7,595
3. Carlos Sainz, Ferrari +15,305
4. Lando Norris, McLaren +26,133
5. Daniel Ricciardo, McLaren +58,282
6. Lance Stroll, Aston Martin +61,330
7. Max Verstappen, Red Bull +63,825
8. Sebastian Vettel, Aston Martin +65,032
9. Lewis Hamilton, Mercedes +66,515
10. Pierre Gasly, Alpha Tauri +74,576
11. Valtteri Bottas, Alfa Romeo +93,844
12. Kevin Magnussen, Haas +97,610
13. Mick Schumacher, Haas +1 varv
14. George Russell, Mercedes +2 varv

Yuki Tsunoda, Esteban Ocon, Alexander Albon, Fernando Alonso, Nicholas Latifi och Guanyu Zhou avbröt.

Texten och rubriken uppdaterad 2.10 klockan 20.57 med information om bestraffningen för Perez.

Diskussion om artikeln