Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksförlikningsmannen gav medlingsbud i vårdkonflikten – svaren ska ges klockan 18 på måndag

Silja Paavola och Millariikka Rytkönen står och talar i mikrofoner framför kameror.
Bildtext Parterna har förhandlat tre gånger den här veckan, inklusive på söndagen. På bilden Supers ordförande Silja Paavola (t.v.) och Tehys ordförande Millariikka Rytkönen vid Riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors i maj 2022.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksförlikningsmannen har gett ett medlingsbud i vårdkonflikten mellan vårdfacken Tehy och Super och Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

Riksförlikningsmannens byrå meddelade om medlingsbudet på Twitter på söndagskvällen.

Arbetsgivarsidan har retweetat riksförlikningsmannens tweet och både Tehy och Super har publicerat korta pressmeddelanden om nyheten.

Super konstaterar att organisationernas förvaltningar behandlar förslaget, vars innehåll är konfidentiellt tills parterna har gett sina svar till riksförlikningsmannen. Svaren ska lämnas in måndagen den 3 oktober klockan 18.

Parterna har förhandlat tre gånger den här veckan, inklusive på söndagen.

Förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarsidan har pågått sedan i våras. Den avgörande frågan handlar om pengar. Vårdfacken har strävat efter ett löneprogram som arbetsgivaren har betraktat som dyrt.

Vårdfacken sa nej till kommunbranschens treåriga kollektivavtal och femåriga löneavtal som slöts i början av sommaren. De anställda inom kommunsektorn får lönepåslag som är cirka en procentenhet högre än de lönepåslag som de anställda inom exportbranscherna kommer att få.

Vårdfacken krävde att de ska får 3,6 procentenheter mer än exportbranscherna.

Helsingfors tingsrätt förbjöd nyligen flera varslade strejker som skulle ha berört intensivvårdsavdelningar i till exempel Egentliga Finland och Centrala Tavastland. En av de förbjudna strejkerna skulle ha berört hemvården i en del av Helsingfors.