Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS planer på att stänga jourmottagningar är en följd av vårdreformen

Från 2022
Uppdaterad 03.10.2022 10:27.
Kirurgiska instrument upplagda på bord i operationssal.
Bildtext I Nyland fortsätter HUS att sköta specialsjukvården också efter årsskiftet.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Finansieringen för social- och hälsovården förändras vid årsskiftet. Välfärdsområdena ska ge pengar till HUS, men också de får för lite.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) flyttar vid årsskiftet över som administrativ enhet under Nylands välfärdsområden. Finansieringen kommer då från fyra nyländska välfärdsområden och från Helsingfors.

Det att specialsjukvården sköts av HUS och inte av välfärdsområdena själva är en nyländsk särlösning.

Välfärdsområdena i landet har enligt Yles kartläggning fått 1,5 miljarder euro för lite pengar för nästa år.

Läget är speciellt kritiskt i Nyland eftersom kriterierna ändrats så att de områden där det finns mest sjuka får mest pengar. I Nyland finns det inte så många sjuka, men däremot andra utgiftsposter såsom hemlöshet, drogmissbruk och ensamhet.

Det fattas nästan 100 miljoner

Då välfärdsområdena i Nyland har fått mindre pengar än de hade hoppats betyder det också mindre pengar för HUS. HUS skulle enligt egna uträkningar behöva nästan 100 miljoner till för nästa år.

Ledningen för HUS har presenterat ett sparpaket för att minska på utgifterna. Ledningen föreslår bland annat en stängning av jourmottagningarna i Malms sjukhus i Helsingfors, i Borgå och i Lojo.

Social- och hälsovårdsminister Aki Lindén (SDP) sa under riksdagens frågestund i torsdags att HUS inte ska fatta förhastade beslut.

Aki Lindén sa att det gäller att se längre fram än ett år, att underskottet jämnas ut år 2024 och 2025.

HUS har tidigare kunnat skicka en tilläggsräkning till kommunerna om de har budgeterat för lite för specialsjukvården. Kommunerna har i sin tur kunnat skära i andra utgifter för att betala hälsovården. Välfärdsområdena har inte det här spelrummet.

Mia Laiho kräver regeringen på mera pengar

Ordförande för västra Nyland välfärdsområde, riksdagsledamoten Mia Laiho (Saml) är inte nöjd med svaren från ministern.

Laiho säger att HUS enligt den nya organisationsmodellen inte kan lyfta egna lån för att klara av tillfälliga svackor i ekonomin. Välfärdsområdena kan inte heller lyfta lån för en längre tid än ett år.

Ett annat problem är enligt Laiho att det fortfarande inte finns någon finansiering för universitetssjukhusen. Regeringen hade redan i våras lovat att presentera en finansieringsmodell, men den dröjer fortfarande.

Oppositionspolitikern Mia Laiho skyller på regeringen. Enligt henne har Marins regering haft för bråttom att förverkliga social- och hälsovårdsreformen.

Administrativa förändringar kräver tid och kostar pengar, säger Laiho. Hon vill att staten ska komma med mera pengar för hon anser att det är ohållbart att HUS och välfärdsområdena ska hitta sparmål innan verksamheten ens har startat.

Ansvariga ministern lovar ingenting

Social- och hälsovårdsminister Aki Lindén kom inte under frågestunden i torsdags med löften om mera pengar.

Tvärtom sa han att välfärdsområdena får 300 miljoner euro mera än vad de nyländska kommunerna i år använder på vården.

Men Aki Lindén poängterade också att läget är mera komplext än så. HUS kommer i år att göra ett underskott på 135 miljoner.

Först i slutet av året vet vi hur mycket kommunerna har betalat och skillnaden kompenseras först år 2024.

Veronica Rehn-Kivi vill ha kvar närservicen

SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi håller med Aki Lindén om att det gäller att se på finansieringen ur ett längre perspektiv.

– Jag skulle se över hela den här ekonomiplanen till 2025 och inte göra några drastiska lösningar före det, säger Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi kan inte acceptera en nedläggning av jourerna i Borgå och Lojo. Hon säger att målet med de fyra välfärdsområdena i Nyland var att garantera en jämlig vård för alla och att det inte uppfylls om jourerna stängs.

– Närdemokratin var viktig när man splittrade upp Nyland i fem välfärdsområden. HUS sparlista är allt annat är det så den kan inte godkännas.

HUS styrelse tar ställning till ledningens sparpaket på sitt möte på måndagen.