Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hollande: Frankrike är i krig mot ynkryggar

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 18:34.

- Frankrike befinner sig i ett krig mot ynkryggar - inte mot en civilisation, sade landets president François Hollande i ett ovanligt tal inför det franska parlamentets båda kamrar i måndags.

- Det handlar inte om ett krig mellan civilisationer eftersom dessa mördare inte representerar något civiliserat. Hollande definierade attackerna i Paris i fredags som krigshandlingar.

Hollande meddelade att de franska säkerhetsstyrkorna kommer att förstärkas betydligt. Undantagstillståndet i landet kommer att förlängas med tre månader.

Hollande förespråkade vidare en förändring av grundlagen så att det ska bli lättare att tekniskt bevaka misstänkta terrorister.

Franska medborgare som gjort sig skyldiga till terrorhandlingar ska kunna fråntas sitt medborgarskap.

"Vi ska ena våra styrkor"

Hollande efterlyste också en enda stor koalition i Syrien. Han sade att han inom de närmaste dagarna kommer att träffa USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin för att "vi ska ena våra styrkor".

Frankrike vill nu att det snabbt skapas en koordinerad och systematisk kontroll av EU:s inre och yttre gränser.

- I annat fall kommer vi att se en återgång till nationsgränser och en nedmontering av EU.

"FN:s säkerhetsråd måste sammanträda"

Hollande vill att FN:s säkerhetsråd sammanträder med det snaraste för att formulera en resolution mot terrorism och diskutera kampen mot IS.

Hollande betecknade Syrien som "den största terroristfabriken i världen". Han sade också att operationerna i Syrien kommer att intensifieras.

- Frankrike kommer att trappa upp sina flygräder i Syrien där planeringen av terrordåden i Paris skedde. Beslutet om attackerna i Paris fattades i Syrien, förberedelserna och organiseringen skedde i Belgien, och dåden förverkligades på fransk mark med franskt bistånd, sade presidenten.

Hollande avslutade sitt tal med att säga: Vi ska utrota terrorismen.

Efter presidentens tal sjöng parlamentarikerna Marseljäsen.

Ovanligt tal

Presidenten höll talet till följd av attackerna i Paris där 129 människor dödades - det värsta angreppet någonsin på fransk mark. Hollande konstaterade att det fanns 19 olika nationaliteter bland dödsoffren.

Det var första gången på över sex år som en fransk president talade inför båda kamrarna, senaten och nationalförsamlingen, i Versailles. Den här typen av procedur är avsedd att användas för viktiga stora händelser.