Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna är bra på att spara el: Användningen minskade med sju procent i september – Fingrid uppmanar till fortsatt sparande i vinter

Från 2022
Uppdaterad 03.10.2022 15:47.
Ett finger knäpper av en lampa.
Bildtext Att spara el och se till att den används vid rätt tid på dygnet kan vara avgörande under dagar då elbehovet är stort i vinter.

Fingrid har uppdaterat sina uppskattningar om elförbrukningen i vinter. Att stänga av elen för konsumenter är det allra sista alternativet vid elbrist.

Hur elbehovet i Finland ser ut i vinter är fortfarande beroende av tre saker: Av hur den inhemska produktionen fungerar, av hur elimporten från Sverige ser ut och av vilket vinterväder vi får.

Den goda nyheten är att Finlands insatser för att spara el syns redan i förbrukningssiffrorna för september. Konsumtionen har sjunkit med hela sju procent jämfört med i fjol.

– Det här är en väldigt bra start, och mer än vi tänkte att vi skulle se, säger Tuomas Rauhala på Fingrid.

Han är förvånad över att siffran är så hög. Fingrid hade väntat sig att en minskning på några procent nog syns redan nu. Med tanke på att EU förra veckan lade fram mål om att spara fem procent energi vid toppförbrukningstider och tio procent överlag i vinter är den finska siffran god.

Att spara el och se till att den används vid rätt tid på dygnet kan vara avgörande under dagar då elbehovet är stort i vinter.

– Om vi sparar tio procent el vid toppförbrukning motsvarar det nästan produktionen från Olkiluoto 3, säger Rauhala.

Om vi sparar tio procent el motsvarar det nästan produktionen från Olkiluoto 3

Tuomas Rauhala, Fingrid

Han tror att budskapet om att spara el har gått bra fram till krismedvetna finländare, men avgörande är också priset:

– Det är framför allt det höga priset på el som har gjort att både små och stora elanvändare har börjat tänka på sin förbrukning. En del användning har också flyttat från dagtid till nattid.

Är det uttryckligen också hushåll som har sparat?

– Jo. Elförsäljningsbolag berättar nu om börselskunder som sparat till och med 15 procent.

Hur allvarligt är läget i vinter, kommer det vara okej att ha på julbelysning?

– Det viktiga är att alla ser över sin förbrukning överlag och tänker på när de använder elen. Ledbelysning drar inte så mycket ström, säger Rauhala.

Finlands importbehov har sjunkit till 1 500 MW

Att pausa eltillförseln för konsumenter är det allra sista alternativet

Fingrids uppskattningar om hur stort elbehovet kan vara när det är som störst utgår från en riktigt kall vinterdag då det dessutom inte blåser i vindkraftsmöllorna.

Då ligger Finlands behov på över 14 400 megawatt, varav den inhemska produktionen utan vindkraft täcker 12 900.

Om Olkiluoto 3 och resten av elproduktionen fungerar som den ska och det inte blir problem med elimporten från Sverige bedöms elen räcka riktigt bra i Finland i vinter.

Blir det problem med antingen den inhemska produktionen eller importen kan elsparande vara till stor hjälp.

En situation med verklig elbrist som kräver planerade stopp i eltillförseln når vi först om det är problem med både den inhemska produktionen och elimporten och det dessutom är smällkallt.

Artikeln uppdaterad 15.45 med intervjusvar av Tuomas Rauhala.