Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robin Salo på väg att ta en ordinarie plats i NHL– får beröm av tränaren: ”Han ser allt mer hemmastadd ut”

Robin Salo avfyrar ett skott.
Bildtext Robin Salo kan bli den första finlandssvenska backen sedan Peter Ahola som spelar regelbundet i NHL.
Bild: Jessica Alcheh-USA TODAY Sports

Förra säsongen fick han pröva på sina vingar i NHL. Nu tyder mycket på att Robin Salo kommer att ta en ordinarie plats i New York Islanders.

Den 23-årige Salo var på hugget natten till måndag finsk tid då Islanders vann över Philadelphia med 2–1 i en träningsmatch. Han spelade över 19 minuter och var på isen då Flyers jagade en kvittering i powerplay under slutminuten.

– Jag tycker att han spelade en bra match. Han var bra i spelet med fem mot fem. Han vårdade pucken och gjorde ett starkt jobb i det numerära underläget i slutet. Han ser allt mer hemmastadd ut, säger Islanders huvudtränare Lane Lambert på klubbens webbsida.

Slagläge efter veteranens sorti

Robin Salo gjorde sin NHL-debut i fjol och fick göra 21 matcher under förra säsongen. I och med att backveteranen Zdeno Chara avslutat sin karriär och en annan rutinerad försvarsspelare, Andy Greene, överväger att göra det samma så har Salo en ypperlig chans att vika sig en plats i ett av Islanders tre ordinarie backpar.

Nattens match mot Flyers gav en indikation på hur Islanders ledning tänker matcha honom. Han spelade tillsammans med Scott Mayfield i spelet med fem mot fem.

– Det är enkelt att spela med Mayfield. Alla backar ser bättre ut i par med honom.

– Hans är så närvarande på isen och bra i egen zon. Han är stabil helt enkelt och lätt att läsa. Han har hjälpt mig massor och jag försöker bara spela på mitt sätt och hjälpa laget, säger Salo till Islanders webbplats.

Robin Salo blir gratulerad av sina lagkamrater.
Bildtext Vasa Sport-fostrade Robin Salo nätade mot New York Rangers förra veckan.
Bild: Jessica Alcheh-USA TODAY Sports

Matchen mot Flyers var hans andra träningsmatch för säsongen. Mot New York Rangers gjorde han Islanders enda mål i 1–4-förlusten.

Kapellmästare i powerplay

Robin Salo är den klart mer offensiva och puckförande backen då han spelar tillsammans Scott Mayfield. Hans offensiva kvaliteter kommer också väl till pass då han agerar kapellmästare i Islanders andra powerplayfemma.

I matchen mot Philadelphia gav spelet i numerärt överläge inte resultat men den press som Salo var med om att snurra upp i offensiv zon ledde till segermålet 16 sekunder efter att Flyers blivit fulltaligt.

Han medger att det känns avsevärt lättare att spela nu än för ett år sedan då han tog sina första skridskoskär i NHL.

– Det hjälper att jag var här redan förra säsongen. Det känns bekvämt nu då jag känner mina lagkamrater och lärt mig att läsa hur de spelar. Det känns bättre helt enkelt, säger han.

Robin Salos NHL-framtid var föremål för diskussion i Yle Sportens NHL-podd förra veckan.

Därför är Carolina och Florida två av NHL-sommarens stora vinnare – ligan tappade i sin tur all trovärdighet i Rysslandsfrågan

30:07

Grundserien i NHL inleds den 7 oktober med en match mellan Nashville och San Jose i Prag. Yle sänder 25 grundseriematcher under den kommande säsongen och hela finalserien.