Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liz Truss mardrömsstart – efter pundets kollaps och uppror i de egna leden backar premiärministern från centralt budgetlöfte

Regeringen Truss under Konservativa partiets partikonferens.
Bildtext Regeringen ångrar sig. Liz Truss har nu backat från en del av sitt budgetförslag hon så sent som på söndag lovade att inte dra tillbaka. Samtidigt har Truss gått ut med att förslaget kom från finansminister Kwasi Kwarteng (tredje från höger).
Bild: Mirrorpix / MEGA

Storbritanniens premiärminister Liz Truss har nu tvingats dra tillbaka delar av sitt hårt kritiserade budgetförslag bara några dagar före hennes stora linjetal vid Konservativa partiets partikongress.

U-svängen kommer dessutom mindre än ett dygn efter att både Liz Truss och hennes finansminister Kwasi Kwarteng hade lovat att inte backa.

Kwasi Kwarteng och Liz Truss på Konservativa partiets partikongress i Birmingham.
Bildtext Kwarteng och Truss vid Konservativa partiets konferens i Birmingham.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Truss medgav i en intervju för BBC på söndag att budgetförslaget borde ha diskuterats bättre före det presenterades.

– Men ja, jag står absolut fast vid det här förslaget, avslutade hon.

På måndag morgon, precis då partikongressen körde igång, kom meddelandet att en av de bärande delarna av förslaget, att helt slopa den högsta inkomstskatteklassen på 45 procent, dras tillbaka.

”Vi har lyssnat och vi förstår”, skrev Kwarteng på Twitter.

Tar från de fattiga, ger till de rika

Mottagandet på det nu tillbakadragna budgetförslaget var svidande, inte minst för att planen var att kompensera bortfallet i skatteintäkter med lån i ett läge då räntorna är höga.

Oppositionen talade om skattelättnader för de rika som skulle betalas av de mindre bemedlade.

– Ministern har gjort det tydligt vem man lägger först. Det här är inte en plan för tillväxt, utan en plan för att belöna de som redan har mest, sa Labours skuggfinansminister Rachel Reeves som slutsats på en långt kritiskt replik i parlamentet.

Labours skuggfinansminister Rachel Reeves.
Bildtext Rachel Reeves har effektivt angripit Tories för att vara blinda för vanliga britters svåra ekonomiska situation efter att Truss budgetförslag presenterades.
Bild: Gary Roberts Photography/Shutterstock/All Over Press

Kritiken var speciellt lätt att komma med då planen samtidigt var att avskaffa överföringsskatten på fastigheter, i ett läge då ytterst få britter har råd att köpa sina egna hem.

Truss försvarade sig med att lägre skatter för höginkomsttagare skulle leda till högre tillväxt.

Väljarna verkar inte hålla med henne, visar mätningarna som har gjorts efter att den så kallade minibudgeten publicerades.

Bara 21 procent av de tillfrågade skulle i dag rösta på Tories, medan Labour skulle få 54 procent av rösterna. Det är Tories lägsta mätningsresultat sen början av 90-talet.

Pundet kollapsade, priset på lån sköt i höjden

Om oppositionen och väljarna var missnöjda med Truss budget var inte de tunga ekonomiska institutionerna eller marknaden heller på hennes sida.

Precis efter att planen lades fram utbröt kaos på valutamarknaderna och pundet började dala mot sina lägsta nivåer på årtionden och varje gång Truss eller Kwarteng försvarade budgeten i offentligheten sjönk pundets värde ytterligare.

Som värst låg pundets värde på 1,03 mot dollarn, det lägsta sedan början av 80-talet.

En typisk bankir i svart kostym och plommonstop i the City i London.
Bildtext En man klädd i brittisk bankiruniform, svart kappa och plommonstop, i finansdistriktet the City. Truss budget fick marknaden att koka, priset på pundet att dyka och priset på brittiska statslån att skjuta i höjden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brittiska centralbanken Bank of England var tvungen att träda in med stödköp för att hålla värdet flytande.

Samtidigt steg också avkastningen på brittiska statsobligationer, vilket gjorde det dyrare för staten att ta lån.

Också här tvingades Bank of England träda in med stödköp på 65 miljarder pund för att priset inte skulle skena i väg.

Samtidigt dök indexen på Londonbörsen och brittiska banker drog in över 1 500 olika låneprodukter då de inte längre ansågs lönsamma på grund av bristande tilltro till ekonomin.

Inte konservativ penningpolitik

I de egna leden var kritiken mot Truss inte mycket nådigare. Före detta minister Michael Gove kallade budgetförslaget, som skulle kräva massiva nya lån för att bekosta skattelättnader, helt ur linje med konservativa ekonomiska värderingar.

Framförallt riktades kritik mot hur regeringen Truss helt verkade nonchalera råd från både de egna tjänstemännen och Bank of Englands experter, för att inte tala om oberoende analytiker och nationalekonomer.

Michael Gove. Etualalla Goven koura.
Bildtext Michael Gove har suttit i en rad konservativa regeringar sedan början av 2000-talet och är inflytelserik inom Torypartiet.
Bild: Neil Hall / EPA

– Det verkar råda total blindhet för hur stora förändringar som skulle krävas för att göra det här gångbart, sa Gove och antydde att han skulle rösta emot förslaget.

Anonyma Toryparlamentariker talade om både dålig ekonomisk politik och kommunikation som var skadlig för partiet då det redan kämpar med sina lägsta opinionssiffror på årtionden.

– Det kanske inte sägs högt, men det är nog många som tänker det. Det här förslaget ger signalen att vi verkligen är det ”elaka partiet” (ursprungligen ”nasty party”, reds. anm.) som Theresa May år 2002 sa att vi uppfattas som, sa en parlamentariker till the Guardian.

Kwasi Kwarteng.
Bildtext Kwarteng spekuleras få bära hundhuvudet för debaclet kring skattelättnaderna. Hans tid i regeringen kan vara räknad, tror politiska analytiker.
Bild: Tolga Akmen / EPA

Ett uppror i de egna leden såg allt mer sannolikt ut och det talades redan om att Truss inte skulle ha tillräckligt med stöd för att få budgeten godkänd av parlamentet.

Det spekuleras nu i brittisk press att det, och inte allmänhetens mottagande, var den huvudsakliga orsaken till att Truss nu backade trots löften om motsatsen.

Truss sa i morse till BBC att förslaget om att slopa den högsta skatteklassen var Kwartengs, ett tecken på turbulens inom den nybildade regeringen.

Källor: Reuters, AFP, AP, The Guardian, The Telegraph, The Independent, Money Markets, Financial Times