Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem skapar bra stämning i Svenskfinland? Kom med ditt förslag!

Uppdaterad 12.10.2022 09:11.
Svenska dagen 2022, grön logo mot vit bakgrund med konfetti i bakgrunden.
Bildtext Svenska dagen 6.11 firas med direktsändning kl. 18.00 från Folktingets huvudfest i Sellosalen i Esbo.
Bild: Cribbe Aarnio/Folktinget

Vem skapar den bästa stämningen i Svenskfinland? Nominera kandidater för priset Årets klimathöjare 2022 här, vinnaren koras på Svenska dagen 6.11 i direktsändning på Yle Fem!

Svenska dagen närmar sig och priset Årets klimathöjare ska delas ut i direktsändning i Yle Fem från Folktingets Svenska dagen-fest i Sellosalen i Esbo lördagen den 6 november kl. 18.00. Och nu får besökarna här på svenska.yle.fi komma med förslag på vem som ska bli Årets klimathöjare.

– Det här priset ges för en gärning där det svenska i Finland eller den finlandssvenska kulturen/arvet/traditionen görs känd i Finland på ett vardagligt plan. Med det här priset vill vi uppmärksamma någon eller något som gör att stämningen och klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks, säger Johan Lindholm på Folktinget.

Fjolårspristagaren Christoffer Strandberg i juryn

Tidigare år har priset gått till Siri Fagerudd, Ted&Kaj, Tomppis Memes, Maarit Feldt-Ranta och i fjol gick priset till skådespelaren Christoffer Strandberg.

Nomineringarna som tas emot här i formuläret ges sedan vidare till en jury bestående av fjolårspristagaren Christoffer Strandberg, Jessica Mattila från Vasas kulturscen Ritz och journalisten Kia Svaetichin från Svenska Yle.

Nomineringsformuläret är stängt.

Svenska dagen-festen sänds direkt lördagen den 6 november 2022 kl. 18.00 i Yle Fem och på Yle Arenan från Sellosalen i Esbo och är en samproduktion mellan Folktinget, Parad Media och Svenska Yle.