Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matilda Nilsson fick ett betryggande samtal och beslöt sig för att skriva på för toppklubben Brynäs – nu ser hon fram emot att uppleva den svenska ishockeykulturen

Matilda Nilsson i HIFK:s tröja.
Bildtext Matilda Nilsson gjorde 37 mål HIFK förra säsongen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Landslagsmeriterade Matilda Nilsson är redo för en ny utmaning. Hon flyttar till Sverige och Brynäs efter att ha dominerat i den finländska ligan i flera år.

Hon avslöjade till Yle redan för två veckor sedan att fortsatt spel i den finländska ligan inte längre sporrade. Hon tränade med pojkar i höst tills Brynäs hörde av sig.

Beslutet fattade hon i fredags.

– Jag kom fram till att jag vill flytta nu då det är möjligt. Nivån i Sverige är garanterat hög. Jag är ivrig på att åka, säger Nilsson som var skyttedrottning i finska ligan i fjol med 37 mål.

Både hennes föräldrar och partner uppmuntrade henne att testa sina vingar.

– Det blir en fin erfarenhet, även om jag är nervös just nu. Jag har hört att Gävle är en riktig ishockeystad.

Matilda Nilsson jublar efter fullträff.
Bildtext Matilda Nilsson har gjort 450 poäng på dryga 300 ligamatcher i Finland.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finalserien i våras mellan Brynäs och Luleå lockade rekordpublik. Den avgörande matchen i Gävle hade en publik på 7 765 åskådare. Nilsson medger att hon följde med matcherna med stort intresse och att publikintresset var en bidragande orsak till flytten.

– Jag vill uppleva den kulturen. Brynäs hade över tusen människor i publiken i onsdags. Jag skulle hoppas att intresset skulle vara snarlikt i Finland. Nu får jag uppleva hur det är att spela med ett starkt publikstöd.

Stort ansvar på kommande

Matilda Nilsson är inte den enda finländaren i Brynäs. Damlejonens backveteran Rosa Lindstedt är lagkapten och hon har gett tips till Nilsson inför flytten.

– Hon har berättat hur klubben fungerar. Hon peppade mig att ta chansen. Jag kände mig trygg efter samtalen och säker på att jag kan fokusera på ishockeyn.

Brynäs huvudtränare Filip Eriksson har förutspått att Nilsson kommer att axla ett stort ansvar.

– Jag kommer att få spela en hel del.

Damlejonen intresserar

Att vika sig en plats i Damlejonen är inget Matilda Nilsson funderar på just nu. Hon var med om att ta VM-brons 2021, men hon platsade varken i OS- eller i VM-truppen i år.

Hon avslöjar att hon inte diskuterat med Finlands förbundskapten Juuso Toivola på sistone, men om han skulle erbjuda henne en plats i EHT-truppen i november så tackar hon inte nej.

– Naturligtvis representerar jag gärna Finland om jag får chansen. Men nu tänker jag först se till att vardagen börjar rulla i Sverige. Efter det kan jag börja tänka på landslaget, säger Nilsson.

Artikeln är en bearbetad version på Yle Urheilus artikel: Poikien kanssa alkukauden pelannut tähtikiekkoilija siirtyy ruotsalaiseen huippuseuraan – Matilda Nilsson innostui paikallisesta lajikulttuurista

Diskussion om artikeln