Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Finländskt bärföretag misstänks för människohandel – tiotals thailändska bärplockare kan ha vilseletts och utnyttjats

En blåbärsplockare häller blåbär i en hink.
Bildtext Enligt polisen kan tiotals thailändska bärplockare ha fallit offer för människohandel i Finland under åren 2020 och 2021. Bilden är en arkivbild.
Bild: All Over Press

Centralkriminalpolisen, Gränsbevakningsväsendet och Helsingforspolisen utreder en omfattande människohandelshärva med kopplingar till två bärföretag. Tiotals thailändska bärplockare kan ha utsatts för människohandel i Finland.

Det är ett bärföretag från norra Finland och ett thailändskt företag, som rekryterat bärplockare till Finland, som står i centrum för brottsmisstankarna.

Polisen uppger att två personer häktades på lördagen som misstänkta för människohandel i fallet. Det var Uleåborgs tingsrätt som fattade häktningsbeslutet.

Det finländska bärföretaget misstänks ha vilselett och utnyttjat thailändska bärplockare som kommit till Finland för att jobba som säsongsarbetande bärplockare.

”Bärplockarna var beroende av sin arbetsgivare på ett sätt som är kännetecknande för människohandel”

Bärplockarna ska enligt polisen också ha tvingats utföra ”tvångsarbetsaktigt arbete”. I samband med förundersökningen granskades också läger som var avsedda för bärplockarnas inkvartering.

”Polisen misstänker att bärplockarna var beroende av sin arbetsgivare på ett sätt som är kännetecknande för människohandel. Dessutom var den inkvartering som ordnades för bärplockarna dålig. Enligt myndigheternas bedömning misstänks tiotals bärplockare ha fallit offer för den misstänkta människohandeln”, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Teemu Mäntyniemi vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

De misstänkta brotten ska ha begåtts under åren 2020–2022.

Enligt Mäntyniemi är det möjligt att alla offer kanske inte känner till att de utsatts för människohandel.

Förundersökningen pågår fortfarande. Polisen uppger att utredningen genomförs i nära samarbete med polisen i Lappland.