Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas militära framgångar fortsätter – Joakim Paasikivi: ”Ryssarna vet inte riktigt vilken fot de ska stå på”

Från 2022
Uppdaterad 04.10.2022 09:52.
Den ukrainska flaggan vajar i motljus, i bakgrunden ett bostadshus i ruiner.
Bildtext Den ukrainska flaggan vajar i byn Dolina i Donetskregionen.
Bild: Metin Aktas / STELLA Pictures / ddp / abaca press / AOP

Under helgen har det rapporterats om ukrainska framgångar på två olika håll vid fronten. Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är det viktigt för Ukraina att fortsätta rycka framåt.

Under helgen återtog ukrainska styrkor staden Lyman i Donetskregionen i östra Ukraina. Staden Lyman har varit en viktig knutpunkt för de ryska styrkorna och ligger vid gränsen till Luhanskregionen, som Ryssland i nuläget kontrollerar.

– Det här innebär att de ukrainska styrkorna börjat gå in i Luhanskregionen i princip en dag efter att Ryssland utropat regionen som annekterad, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Under helgen och måndagen kom det också rapporter om att ukrainska styrkor gjort offensiva framsteg längs med floden Dnipro i Chersonregionen i södra Ukraina.

– Där har man börjat gå in från norr och börjat trycka tillbaka ryssarna, enligt uppgifter som verkar trovärdiga, säger Paasikivi.

Paasikivi bedömer framgångarna som väldigt viktiga för Ukraina.

– Offensiverna stöder varandra så till vida att de håller ryssarna ur balans. Ryssarna vet inte riktigt vilken fot de ska stå på när ukrainarna trycker på från båda hållen.

Sodan pommituksissa ja tulituksessa vaurioitunut kaupunginkyltti Dolinan kylässä, joka sijaitsee Donetskin alueella.
Bildtext Ukraina meddelade under helgen att de återtagit staden Lyman i Donetsk.
Bild: Metin Aktas / STELLA Pictures / ddp / abaca press / AOP

Symboliskt viktigt

Offensiverna har ägt rum på territorium som Ryssland sedan i fredags officiellt hävdar är ryskt.

Paasikivi säger att i synnerhet framryckningarna mot staden Kreminna i Luhanskregionen därför är symboliskt viktiga.

– Det blir väldigt tydligt att man återtar område som Putin nyss sa var Ryssland.

– Men det finns också förutsättningar nu för att de ukrainska styrkorna ska kunna skapa riktigt stora problem för de ryska förbanden i södra Ukraina, om de ryska soldaterna blir avskurna från sitt underhåll genom att de blir på fel sida av floden Dnipro.

Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan i Stockholm säger att de ukrainska framgångarna i Donetsk- och Chersonregionen är väldigt viktiga.
Bild: Daniel Ivarsson

Viktigt för Ukraina att fortsätta rycka framåt

Rapporterna om återtagning av områden kommer samtidigt som Ryssland fortsätter sin partiella mobilisering av reservister.

– Reservister från Ryssland har redan börjat trilla in och de ryska myndigheterna kör ner människor för att täcka luckor vid fronten. Men det här betyder att de är outbildade eller personer med gammal utbildning. Så ukrainarna behöver nu se till att hålla trycket uppe mot ryssarna.

Enligt Paasikivi skulle det största hotet för Ukrainas del vara om de mobiliserade ryska förbanden utbildades i fyra till fem månader och kom till fronten som färdiga förband.

– Men jag är inte säker på att man kommer att lyckas med det med tanke på att rysk utrustning och industri inte fungerar särskilt väl.

Paasikivi tillägger att det i nuläget verkar som att den ryska armen har stora problem med både ledning, logistik och organisation.

– Vi har sett att där de ukrainska styrkorna sätter tryck på ryssarna så viker de ryska trupperna sig. De har inte lyckats omgruppera eller få till en ordentlig försvarsposition.

Tror på flera offensiva framgångar

De ukrainska framgångarna innebär samtidigt inte att de nu kan fortsätta att tvinga tillbaka de ryska styrkorna till andra sidan ryska gränsen.

Paasikivi påpekar att det handlar om stora områden och att när man kommer längre in i regionerna Luhansk och Donetsk kommer man också till de gamla försvarsställningar som befäst sig under kriget som pågått i Donbass under åtta år.

– Så det blir naturligtvis problematiskt, säger han.

– Den ukrainska generalstabens rapporter påpekar också att man förväntar sig att de ryska förbanden kommer försöka gå på offensiven snart.

Men Paasikivi tror samtidigt på fortsatt ukrainsk framgång. Han tror att man kommer att lyckas skära av de ryska underhållslinjerna kring Kreminna och fortsätta hota ryska förband i Luhansk.

– Vi kommer sannolikt också att se ryska förband med rejäla problem vid floden Dnipro i Chersonregionen.

”De mellanstora hundarna gläfser på varandra”

Enligt CNN har flera ryska tjänstemän kritiserat den ryska reträtten från Lyman.

Den ryske politikern och före detta arméchefen Andrej Gurulev sa bland annat i den digitala Kremllojala kanalen Soloviev Live att han inte kunde förklara reträtten ur ett militärt perspektiv.

Kritik kom också från den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov som kritiserade ryska generaler för att inte ha sett till att de ryska trupperna hade tillräcklig kommunikation och tillräckligt med ammunition.

– Det är intressant att de mellanstora hundarna nu gläfser på varandra. Det är militära bloggare och propagandister i mellanskiktet som har identifierat att kriget inte går så bra och nu försöker hitta syndabockar som inte är Putin, säger Paasikivi.

– Det är egentligen inget nytt att personer som Kadyrov och tidigare ryske premiärministern Dmitrij Medvedev uttrycker sig på det här sättet, men däremot är det intressant att kritik också lyfts i rysk television.

Ramzan Kadyrov.
Bildtext Den tjejenske ledaren Ramzan Kadyrov har kritiserat ryska generaler för de ryska förlusterna i Ukraina.
Bild: Yelena Afonina / TASS

Samtidigt finns det inget som tyder på att västs militära stöd till Ukraina kommer att påverkas av Rysslands annektering av områden i Ukraina.

– Det finns inga tecken på att någon i väst skulle ha ändrat sig, utan snarare tvärtom. Nu tror jag att man ser att det finns en reell möjlighet att stötta Ukraina i att befria landet, säger Paasikivi.

Diskussion om artikeln