Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nyrenoverade Jyväskylä universitetsbibliotek prisas med Finlandiapriset i arkitektur

Arkitekten Ari Sipinen uppmärksammas i årets Finlandiapris för arkitektur för sin planering av totalrenoveringen av Jyväskylä universitetsbibliotek. Byggnaden ritades av hans pappa Arto Sipinen.

Också arkitekt Merja Kiviranta nämns i prismotiveringen. Hon har ansvarat för inredningen av byggnadens utrymmen.

Priset motiveras med att biblioteket, som stod klart år 1974, fått ett nytt liv i och med totalrenoveringen. Samtidigt har man i och med renoveringen lyckats respektera det gamla, enligt prismotiveringen.

Priset kommer som en positiv överraskning för arkitekt Ari Sipinen. Han säger att det redan var härligt att få fräscha upp en byggnad som hans pappa ritat och planerat och på det sättet fortsätta hans arbete.

– Jag har stor respekt för min pappas arbete. Han gick bort för fem år sedan. Han hade en fantastiskt fin karriär och jag var också själv involverad i den. Totalrenoveringen är såklart mitt eget jobb, men jag lyckades prata med honom om några saker. Jag frågade bland annat om det är okej att göra stora öppningar och nya fönsterväggar. Han var mycket nöjd med planerna, säger Sipinen till Yle Uutiset.

Ari Sipinen ler och tittar in i kameran.
Bildtext Arkitekt Ari Sipinen är nöjd med renoveringen av biblioteket.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Det gula biblioteket

Biblioteket är känt för dess gula detaljer och de bevarades i renoveringen. Biblioteket har av många kallats för ”det gula biblioteket” på grund av dess färgglada detaljer.

I och med renoveringen finns det mer utrymme för studerande eftersom man bland annat gjort om våningarna som tidigare fungerat som bokförråd till utrymmen där alla får vistas. Också kaféet i byggnaden har fått ett ansiktslyft – bland annat med nya, stora fönster.

Studerande sitter i ett kafe.
Bildtext Bibliotekets kafé har fått nya, stora fönster.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Biblioteket beskrivs som ljust, fräscht och färggrant.

Slutresultatet visar respekt för besökaren, enligt Finlands Arkitektförbund SAFA som beviljar Finlandiapriset för arkitektur. I år var det filmmakaren Klaus Härö som utsåg vinnaren.

Flera våningar i Jyväskylä universitet.
Bildtext Studerande kan i och med renoveringen ta mer plats i byggnaden eftersom en del förråd förvandlats till allmänna utrymmen.
Bild: Niko Mannonen / Yle