Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Kustbevakningen: Gasläckan i Nord Stream 2 har vidgats

Karta över södra Östersjön som visar hur Nord Stream 1 och Nord Stream 2-ledningarna går öster om den danska ön Bornholm och var läckorna finns.
Bildtext Karta som visar läckorna på Nord Stream-ledningarna.
Bild: TT/SVT, Harri Vähäkangas / Yle

Utsläppet på gasledningen Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon har ökat i storlek till cirka 30 meter i diameter, medan den andra läckan inte längre syns på ytan, uppger svenska Kustbevakningen.

Gasutsläppet från Nord Stream 2, alltså den ursprungligen mindre av de två gasläckorna inom Sveriges ekonomiska zon, ökar på nytt i storlek. Det meddelar svenska Kustbevakningen.

I en uppdatering på måndagen meddelar Kustbevakningen att utsläppet vid niotiden på morgonen finsk tid var cirka 30 meter i diameter.

Den ursprungligen större gasläckan i svensk ekonomisk zon, på Nord Stream 1-ledningen, syns inte längre på ytan, uppger man.

”Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten”, skriver myndigheten.

Enligt en tidigare prognos som Kustbevakningen hade gjort i samarbete med Nord Stream väntades utsläppen ”eventuellt upphöra” under söndagen och så gick det också för den större läckan på Nord Stream 1.

”Det mindre [utsläppet] över Nord Stream 2 syns idag mer, jämfört med igår och är cirka 30 meter stort. Inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar Kustbevakningen höjd för att utsläppet kan pågå ytterligare en tid”, heter det i Kustbevakningens uppdatering om läckorna.

Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten

Ubåtsräddningsfartyg på plats

Försvarsmakten i Sverige har skickat ubåtsräddningsfartyget HMS Belos till platsen för att utreda explosionerna vid gasledningarna.

– Det är det enda fartyg som vi bekräftar är på plats för att stödja kustbevakningen. Hon är utrustad för ubåtsräddning och avancerade dykuppdrag, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson enligt Aftonbladet.

Gazprom: Ett av fyra rör kan användas

Ryska Gazprom, som är delägare i Nord Stream 1 och 2, uppgav på måndagen att gas har slutat läcka ur tre av de sammanlagt fyra Nord Stream-rören, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Såväl Nord Stream 1 som Nord Stream 2 består av två rör som betecknas med bokstäverna A och B. Enligt Gazprom ska trycket ha stabiliserats i tre av fyra rör.

I Nord Stream 1-ledningen uppges trycket ha sjunkit i båda rören, medan Nord Stream 2-ledningens B-linje enligt Gazprom fortfarande torde kunna leverera gas till Europa om ett beslut om export fattas.

Nord Stream 2 har inte tagits i bruk eftersom Tyskland stoppade processen när Ryssland gjorde sig redo att anfalla Ukraina i februari.

Källa: Kustbevakningen i Sverige, Aftonbladet, Reuters