Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Max Verstappens fjolårstitel hotad? Skandaluppgifter i F1, Red Bull ryktas ha gjort grovt regelbrott: ”Är som dopning”

Uppdaterad 03.10.2022 19:02.
Christian Horner och Max Verstappen i samspråk.
Bildtext Christian Horners och Max Verstappens Red Bull har varit föremål för spekulationer på sistone.
Bild: XPB Images

Använde Red Bull för mycket pengar då Max Verstappen tog hem VM-titeln i fjol? Utspridda röster inom F1-cirkusen viskar om att en skandal kan vara på gång.

Red Bull har ofta fått fira den här säsongen och den gångna helgen i Singapore var inte ett undantag. Den här gången var det Sergio Perez tur att glänsa.

Men samtidigt bubblade det under ytan i samband med GP-helgen.

Inför tävlingshelgen kom Autosport nämligen med uppgifter om att Red Bull i fjol skulle ha överskridit budgettaket på 145 miljoner dollar rejält. Fia går igenom stallens bokslut efter säsongen, och också Aston Martin ska vara föremål för liknande misstankar.

Även italienska medier har kommit med dylika uppgifter. Vågsvallet blev verkligt när rivalstallet Mercedes stallchef Toto Wolff beskrev Red Bulls påstådda budgetfiffel som en ”dåligt bevarad hemlighet” på depån.

– Alla stall har undersökts noggrant och som vi förstått så finns det ett stall med en mindre regelöverträdelse, av mer rutinmässig natur, och ett stall som var massivt över gränsen och fortfarande utreds, uppgav Wolff i fredags för Sky Sports.

Raka rör från Red Bull

Autosports källor hävdar att det är Red Bull som smällt över budgettaket med buller och bång. Också Ferrari har krävt att Fia ska ta i med hårdhandskarna.

Enligt spekulationer kunde Red Bull ha gått över budgetgränsen med fem procent, motsvarande sju miljoner dollar. Det skulle i så fall räknas som ett grovt regelbrott, och torde leda till tyngre straff.

Toto Wolff i Singapore.
Bildtext Mercedes teamchef Toto Wolff menar att det är allmänt känt att två stall gick över budgettaket i fjol.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Red Bulls stallchef Christian Horner högg tillbaka på lördagen.

– Informationsutbytet mellan oss och Fia är konfidentiellt. Jag har ingen koll på de andra stallens siffror, så det vore fascinerande att få veta från vilken källa deras fiktiva påståenden kommer.

Horner kallade tajmingen av ryktena för extremt kränkande.

– Man får väl bara anta att det inte är en slump att det här kommer upp samtidigt som Max har första chansen att säkra VM-titeln.

Besked på onsdag?

Klart är ändå att hårda påföljder kan vänta om ett stall stått för ett grovt ekonomiskt brott. BBC lyfter fram att redan ett lindrigt budgetöverskridande kan kosta VM-poäng för året då regelbrottet skedde, samt leda till bland annat avstängningar, begränsningar av utvecklingsarbetet och nedsatt budgettak.

”Det är som dopning”, förklarade en erfaren källa som kanalen talat med, efter att denne jämfört regelbrottet med prestationshöjande medel. Enligt uppgifter kan F1 också försöka få förseelsen att klassas som lindrig i stället för grov, för att minska på följderna för mästerskapet.

Att Verstappen skulle bli av med sin titel från i fjol ses inte heller som sannolikt.

– Om man ser tillbaka på sportens historia så är det ofta stallet som straffas. Å andra sidan så syns det ju på banan om man använder mer pengar, och det är till förarens fördel. Om det blir påföljder så tror jag att de riktar sig mot stallet, tippar Yle Urheilus expert Jukka Mildh.

På onsdag ska Fia berätta vilka stall som klarade fjolårets budgettak. Horner är beredd att gå vidare med konkurrenternas anklagelser.

– Fia har klargjort att processen inte är färdigställd, som om det inte finns tydliga tillbakadraganden av uttalande så kommer vi att ta dem på största allvar.

Källa: AP

Diskussion om artikeln