Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Vad saknade världens bästa klubblag? Haaland är undantagsspelaren som ökar marginaler i Man Citys jakt på Champions League-titeln

Erling Braut Haaland firar mål.
Bildtext Efter fjorton mål på åtta Premier League-matcher leder Erling Braut Haaland skytteligan överlägset.
Bild: IMAGO / Colorsport / All Over Press

Två månader som argumenterar för sin sak. Abu Dhabi-styrda Manchester City har byggt för Europatiteln i ett årtionde. De är närmare nu, Erling Braut Haaland är tegelstenen som de aldrig har haft.

Vad får du för sextio miljoner euro?

När man kapslar in grunden för den moderna elitfotbollen är pengar precis allt. I rena plus- och minuspengar i spelartrafik flimrade världens dyraste lagbygge förbi i helgen.

– Vi saknade tron på oss själva, sa Erik ten Hag och framstod som en misslyckad man.

Du kan inte få allt för pengar, och Manchester United vet allt om det efter ett decennium av svag skötsel. De har haft en värvningspolitik som har få motsvarigheter – United kan närmast titta mot andra sidan av stan för att hitta en klubb med samma nettokostnader under en tioårsperiod.

Manchester City har också värvat ofta och dyrt, men samtidigt står City någon helt annanstans. De har fyra ligatitlar på fem år, är en sportslig supermakt och visar upp ett spel som förtrollar.

Vad som har saknats?

Nu har City dessutom sin undantagsspelare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Haalands mål i derbyt mot Man United från söndagens Sportnytt! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lustiga rubriker

Med lite distans känns rubrikerna verkligen lustiga. Frågorna om Erling Braut Haalands direkta inverkan på Manchester City ställdes i somras och formulerades på nytt efter den pyntade träningsmatchen Community Shield.

Hur mycket tid behöver Norges största fotbollsstjärna för att anpassa sig till Pep Guardiolas planer?

Fel fråga.

Erling Braut Haaland och Phil Foden firar mål.
Bildtext Erling Braut Haaland och Phil Foden gjorde varsitt hattrick mot Manchester United.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Guardiola, en av den internationella elitfotbollens mest ideologstyrda tränare, spelade envist en hel fjolårssäsong utan en vettig lösning på centerpositionen. Man City vann ligan utan en anfallare, men stupade då de redan var klara för Champions League-finalen.

Mötena med Real Madrid var onekligen undantagsmatcher under en strålande säsong. Manchester City var världens bästa klubblag, de är fortfarande bäst på det allra mesta – men när en Champions League-final närmar sig är marginalerna mycket mindre.

Två stopptidsmål, en straff, ett nytt uttåg i turneringen som blivit en tvångstanke.

Essensen av Abu Dhabi-bygget i Manchester är att bli Europamästare. Det har inte gått vägen, Guardiola har inte vunnit Champions League på elva år.

Sommarens drag var Haaland, det var hög tid att öka marginalerna.

Gjort hemmahattrick till vardag

”Man vinner inte matcher med en spelare”, har lagbyggaren Pep Guardiola sagt under sin tid i England.

Det är väl sant, men samtidigt har Guardiola fått en spelare som vinner fotbollsmatcher i Erling Braut Haaland. Han är en anfallare som gör allt av lite och hemmahattrick till vardag i Premier League, men dessutom en spelare som gör att Guardiola finjusterar sina ideologiskt gjutna idéer.

Erling Haaland gör mål var 47,5 minut i ligaspelet – överlägset mest i Premier League.

Nu har City ett djupledshot för ett rakare spel, världens bästa avslutare att mata bollar mot och en minst sagt duglig länkspelare att sikta instick på. Det är verkligen inte illa (fråga Erik ten Hag), det är sannerligen ett sätt att förbättra oddsen.

Fotbollen kan förändras åt vilket håll som helst, men att ha en målgaranti längst fram kommer alltid att vara säsongens smak. Och City-ikonen Sergio Agüero får ursäkta, Haaland är på en annan hylla i spelet runt och i boxen.

– Han har en instinkt för vart bollen ska komma. Han har fötts med den egenskapen. Det han gör här har han också gjort i Norge, Österrike och Tyskland, säger Guardiola.

När City löste ut Haaland från kontraktet i Dortmund förstod en hel fotbollsvärld att det skulle bli bra. Men den här strålande succén så här snabbt?

Sjutton mål på elva matcher är ett skapligt sätt att ge tidig valuta för investeringen på sextio miljoner.

Skytteligaledarna i de stora ligorna

Premier League: Erling Braut Haaland, 14 mål

La Liga: Robert Lewandowski, 9 mål

Ligue 1: Kylian Mbappé & Neymar, 8 mål

Bundesliga: Niclas Füllkrug, 7 mål

Serie A: Marko Arnautovic, 6 mål