Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trafiklärare Helen Högström efter dödskrocken i Borgå: “Vi vuxna måste tala mer med unga förare om ansvar i trafiken”

Uppdaterad 03.10.2022 19:31.
Köra bil på natten.
Bildtext - Vill man få erfarenheten av att köra hårt, så är trafiken inte rätt ställe för det, säger Helen Högström.
Bild: Unsplash/Vladimir Proskurosvkiy

Helen Högström lärt Borgåunga köra bil i ett kvarts sekel. Dödskrocken kom som en chock för henne.

– Det är sorgligt. Man tänker ju alltid att sånt här inte borde få hända och att vi borde hitta lösningar som förhindrar sådana här olyckor, säger hon.

Krocken mellan två personbilar, i korsningen av Västra Mannerheimleden och Hornhattulavägen, krävde två dödsoffer och åtta personer skadades allvarligt.

En artonårig man misstänks nu för grovt dödsvållande, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och flera fall av grovt vållande av personskada. Passagerarna i hans bil var alla unga personer.

Den hastighet föraren körde med var väldigt hög. Den andra bilen, som de förolyckade fanns i, slungades iväg omkring 100 meter längs vägen.

Föraren kunde inte hantera sig själv

– Olyckan inträffade ju inte därför att föraren inte skulle känna till trafikreglerna eller för att föraren inte skulle kunna hantera sin bil, utan för att föraren inte kunde hantera sig själv, säger Helen Högström.

Helen Högström vid sin motorcykel.
Bildtext Helen Högström har lärt många östnylänningar att köra bil.
Bild: Petteri Otranen

De åtta unga i bilen, många från Askola, var av allt att döma ute och nöjeskörde, som så många gör under veckoslut. Tre av dem åkte i backluckan. Alla är nu allvarligt skadade.

– Någon borde prata med de unga om vad det är som händer om du kör mot någon annan i hög hastighet, säger hon.

Enligt uppgifter på sociala medier hade föraren en förkärlek till att köra väldigt fort.

– Vi vuxna, särskilt föräldrarna, måste tala mer med unga förare om trafiksäkerhet och få de unga att tänka efter. Det här eftersom antalet teoritimmar i bilskolan kraftigt har reducerats, säger Helen Högström.

Hon befarar att det nu finns allt fler oerfarna unga förare ute i trafiken, då det går att få körkort redan som 17-åring.

– Vi borde kanske inte låta för unga få körkort. All forskning visar att människan blir mogen först som över 20-åring. Sätter vi 17-åringar i trafiken så har vi större fara att det händer någonting i trafiken än om vi sätter ett år äldre

Två bilar som krockat på en sandväg, båda bilarna är rejält förstörda.
Bildtext Det här är allt vad som finns kvar av de två olycksbilarna
Bild: Lehtikuva

Med din långa erfarenhet som bilskollärare, när du ser unga ute i trafiken och cruisar en fredag, lördag kväll. Vad skulle du vilja säga åt dem som är i bilen?

- Att trafiken är ett ställe där man ska ta andra i beaktande och känna sitt ansvar. Man kan väldigt lätt döda människor med bilen. Vill man få erfarenhet av att köra hårt, så är trafiken inte rätt ställe för det. Det finns andra platser man kan göra det på, säger Helen Högström.

Tidigare fanns det möjlighet att i bilskolan ta upp de här frågorna. Så är fallet inte längre.

– Vi satt tidigare tillsammans och funderade på olika saker och gjorde grupparbeten. Till exempel funderade vi på hur det skulle kännas att köra på en person som blir skadad eller till och med dör.

Den påverkningskanalen finns inte längre och därför ligger bollen nu hos föräldrarna.

– Någon borde prata med ungdomarna om vad som händer då du kör mot någon annan i 80 kilometer i timmen, säger hon.