Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Parterna i vårdkonflikten har kommit fram till en lösning – chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt: ”Vi har väntat på det här länge”

Mikko Pietilä i T-sjukhusets aula.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä är lättad och glad över att arbetsmarknadskonflikten är över.
Bild: Minna Rosvall / Yle

På måndagskvällen blev det klart att vårdfacken och arbetsgivarsidan har godkänt medlingsbudet i arbetsmarknadskonflikten. Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är nöjd över att konflikten har kommit till ända.

Det är en lättad chefsöverläkare som svarar då Yle Åboland ringer Mikko Pietilä på måndagskvällen, strax efter beskedet om att man har nått en lösning i vårdkonflikten.

– Det känns väldigt bra. Vi har väntat på det här länge och vi är väldigt nöjda över att ha kommit fram till ett resultat som ger oss möjlighet att arbeta som normalt på sjukhusen, säger Pietilä.

Det avtal som godkändes på måndagen innebär att vårdpersonalens löner stiger med 17,3 procent på fem år. Enligt Tehys ordförande Millariikka Rytkönen blev avtalet bättre än det ursprunliga kravet.

– Det viktigaste är nu att våra patienter får möjligheten att få den vård som de behöver. Naturligtvis har vi fortfarande brist på personal, men nu har vi åtminstone bättre möjlighet att börja bygga upp sättet vi arbetar tillsammans i fred, säger Pietilä.

Mikko Pietilä hoppas att löneförhöjningen på sikt ökar vårdbranschens dragningskraft. En bransch som lider av svår personalbrist.

– Det tar säkert nog tid, men jag hoppas att allt fler unga människor också tycker att vårdbranschen är ett lockande alternativ i arbetslivet, säger Pietilä.

Diskussion om artikeln