Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska idrottstoppens mikrofon stängdes av när han skulle kritisera Ryssland på viktiga mötet – Finlands representant: ”Visst var det förbryllande”

Ryska nationalsången spelas i Helsingforsarenan.
Bildtext Strålkastarljuset har riktats mot de avstängda ryska idrottarna på sistone.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

De nordiska länderna skulle uttrycka sitt motstånd mot att välkomna ryska och belarusiska idrottare tillbaka till idrottsvärmen. Då stängdes SOK-chefen Peter Reinebos mikrofon av mitt under talturen. Väldigt obehagligt, säger svensken.

Det var förra veckan som Europas olympiska kommitté EOS samlades för ett möte i Grekland. Politiska ställningstaganden var förbjudna, vilket Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo fick erfara.

Ryska och belarusiska delegationer var inbjudna till seminariet. Ryssarna dök ändå inte upp, medan belarusierna var med på distans.

Reinebo skulle protestera mot inbjudningarna, men fick se sin mikrofon stängas av då han börjat tala.

– Vi tycker att beslutet att låta dem delta är felaktigt, fick den svenska verksamhetschefen sagt innan han blev avbruten.

Kungafamiljen och idrottschefer står uppradade.
Bildtext Peter Reinebo (arkivbild).
Bild: SPA/All Over Press

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse att bli behandlad på det viset, sa Reinebo senare till SVT.

Också ukrainska talet stoppades

Reinebos anförande hörde till ett gemensamt nordiskt ställningstagande. Redan tidigare hade de nordiska länderna kommit med ett uttalande där man ställer sig emot ryskt och belarusiskt deltagande i internationella tävlingar.

Leena Paavolainen representerade Finland på EOC-mötet.

– Vi kom tillsammans överens om att vi vill ta upp det här kort i början av mötet, och bestämde att Peter Reinebo skulle framföra vår nordiska ståndpunkt.

– Hans tal avbröts och mikrofonen stängdes av. Man hindrade honom att fortsätta, berättar Paavolainen, vicechef på elitidrottsenheten i Finlands olympiska kommitté, för Yle Urheilu.

Leena Paavolainen i närbild.
Bildtext Leena Paavolainen.
Bild: Jarmo Nuotio / Yle

Reinebo var inte den enda som tystades. Samma sak hände när Ukrainas Alla Tarasiuk hade ordet.

– Visst var det förbryllande. Vi från Norden är väldigt överens om att det inte är rätt stund att tala om ryska och belarusiska idrottares återkomst till internationella tävlingar, fortsätter Paavolainen.

Det avbrutna talet stoppade inte de nordiska länderna från att sprida sitt budskap.

– Vi ville informera alla om vårt uttalande, så nästa dag delade vi ut det i skriftlig form.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus text Ruotsin urheilupomon Venäjä-kritiikki hiljennettiin tylysti tärkeässä kokouksessa – Suomen Leena Paavolainen seurasi hämmentävää näytelmää läheltä, skriven av Hinni Hirvonen.

Diskussion om artikeln