Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finansminister Saarikko om läget i eurozonen: Det ekonomiska samarbetet bör inte fördjupas i skuggan av krisen

Finansminister Annika Saarikko under Eurogruppens möte i Luxemburg oktober 2022
Bildtext Finansminister Annika Saarikko under Eurogruppens möte i Luxemburg.
Bild: Alexandros Michailidis

De europeiska finansministrarna lovar gemensamma åtgärder för att tygla en kommande recession. Mötet i Luxemburg under måndagen gav ändå olika tolkningar av vad en koordinering av insatserna innebär.

Finansminister Annika Saarikko (Centern) konstaterade efter Eurogruppens möte att alla medlemsländer efterlyste en koordinering av de nationella stödinsatserna. För Finland betyder det att man upplyser de andra om vad som är på gång och har gemensamma spelregler, men det finns också andra uppfattningar:

– För en del av medlemsländerna innebär koordinering att man under krisen har en större rätt att förstärka den gemensamma ekonomiska politiken, sa Saarikko och konstaterade att den finländska hållningen är att det ekonomiska samarbetet inte ska fördjupas i skuggan av krisen.

Dystra siffror för eurozonen enligt OECD

Kriget i Ukraina har påverkat hela den globala ekonomin negativt, och för Europas del förutspår OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) en djupdykning från en tillväxtprognos på 3,1 procent detta år till endast 0,3 procent nästa år.

OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann var också inbjuden att diskutera det ekonomiska läget med finansministrarna.

De skyhöga energikostnaderna drabbar konsumenternas köpkraft på en mängd områden och förtroendet för företagens överlevnadsförmåga sviktar. Samtidigt varnar man för att en kallare vinter än vanligt kan leda till större energibehov än vad man hittills räknat med i krisplaneringen.

Eurogruppens ordförande  Paschal Donohoe tillsammans med OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann
Bildtext Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe (till höger) tillsammans med OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann.
Bild: Alexandros Michailidis

Det tyska stödpaketet väcker debatt

Till viss del knakar solidariteten redan i fogarna. Tysklands besked förra veckan om ett enormt stödpaket på 200 miljarder euro för att skydda utsatta tyska hushåll och företag har väckt oro bland medlemsländer som inte har möjlighet till liknande insatser på det nationella planet och är mera beroende av EU-pengar.

– Varje regering tar för tillfället till nationella åtgärder för att svara på de nationella utmaningar som de står inför, var Eurogruppens ordförande Paschal Donohoes svar på en fråga om Tysklands agerande, och han påpekade att det därför behövs en koordinering.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tillade att han inte tycker det är rätt ögonblick att skylla på enskilda medlemsstaters åtgärder, då man snarast borde öka den gemensamma solidariteten

Enligt finansminister Saarikko var Tysklands stödpaket ändå ett av motiven till koordineringsdiskussionen, men inte det enda. Hon påpekade också att den tyska parten omständigt hade förklarat orsaken till sitt agerande och hur energisparandet fortfarande i hög grad betonas i landet.