Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En man sitter och tittar på dataskärmar inne i Wall Street-byggnaden.
Bildtext Börskurserna repade sig en aning under måndagen.
Bild: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Många funderar: Lönar det sig alls att sätta upp säsongsbelysning i år?

Belysningen står endast för en liten del av elförbrukningen i hushållen. Har man koll på sin totala elanvändning kan man med gott samvete sätta upp ljusslingor trots energikrisen, menar energiexpert.

– Tumregeln är att belysningen endast utgör några procent av hemmets energianvändning. Man kan alltså inte räkna med stora inbesparingar om man skippar säsombelysningen, säger Marikka Sand som är energirådgivare vid Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

Se hur du kan räkna ut din energiförbrukning.

Bättre dag på Wall Street än på länge

De centrala indexen på aktiemarknaden steg på Wall Street-börsen under måndagen efter en dyster september som präglats av hög inflation.

Industriindexet Dow Jones steg med 2,7 procent och det teknologibetonade Nasdaq med 2,3 procent. Under september månad dök Dow Jones med 8,8 procent och Nasdaq med 10,5 procent.

I USA tros prisstegringarna dämpas av att den ekonomiska tillväxttakten har dämpats.

Också börsen i Tokyo öppnade tisdagsmorgonen med 1,8 procent på plus.

Likaså steg Helsingforsbörsens generalindex med 1,3 procent under måndagen.

Riksdagen diskuterar säkerhetspolitik

En aktualitetsdiskussion om det utrikes- och säkerhetspolitiska läget ordnas i riksdagen i dag i enlighet med vad riksdagens talman Matti Vanhanen (C) lovade på riksdagens frågetimme förra veckan.

De centrala ministrarna kommer att framföra inledningar och diskussionen förs sedan utifrån dem.

Oppositionen har efterlyst en sådan här diskussion.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) är det oerhört viktigt att hitta parlamentarisk enighet och samarbete i dessa frågor.

Japan skrämdes av Nordkoreas robot som flög över Japan

Nordkorea har avfyrat en robot över Japan, för första gången sedan år 2017. Enligt Japan flög den nordkoreanska medeldistansroboten ungefär 4 500 kilometer innan den landade i Stilla havet. Den ska ha nått en höjd på 970 meter.

Japans varningssystem för robotangrepp aktiverades. Myndigheter hann uppmana invånare att söka skydd och tågtrafik ställdes in i två nordliga distrikt innan man kunde andas ut igen.

Det har inte förekommit några rapporter om skador på flyg eller fartyg i samband med robottestet.

Enligt de första analyserna handlar det om en ballistisk medeldistansrobot av typen Hwasong-12. Nordkorea testade samma typ av robot senast i januari i år.

Långtidsarbetslösa hamnar i kläm då de bollas mellan kommun och välfärdsområde

I kommunerna i Österbotten är man oroliga över hur långtidsarbetslösa kommer att tas om hand efter årsskiftet. Då tar välfärdsområdet över ansvaret för den så kallade TYP-servicen.

Servicen är en lagstadgad samarbetsform mellan kommunen, arbets- och näringsbyrån samt FPA och är en service som ska främja sysselsättningen bland långtidsarbetslösa.

– Det är viktigt då man jobbar med de här långtidsarbetslösa att du vet vem de är, du känner till deras situation, du känner till området där de bor, säger Jessica Bårdsnes som i år fungerat som chef för sysselsättningsservicen i Kristinestad.

Då välfärdsområdet tar över ansvaret oroar sig Bårdsnes över att det är någon från Vasa som sköter om de arbetslösa i Sydösterbotten.

– Säg nu att någon från Vasa skulle komma hit till Kristinestad och jobba en dag i veckan, så inte tror jag att det blir några hujsiga resultat snabbt.

Väder:

Det är regnigt i landets östra del. I landets västra del är det rätt klart, annars är molnigheten riklig.

I landets västra del mest uppehåll, i dag 8...13 grader, nattens lägsta -1...+5 grader.

I landets östra del på många håll regn, i eftermiddag österifrån mest uppehåll. I natt lokalt dimma. I dag 5...9 grader. Nattens lägsta temperatur 0...+6 grader, lokalt nattfrost.

I landets norra del på många håll regn eller regnskurar. I dag 3...10 grader, varmast vid kusten. Nattens lägsta temperatur -1...+4 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.