Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå museum blir inte en del av Borgå stad – i stället ska samarbetet bli tätare och starkare

Från 2022
Uppdaterad 04.10.2022 11:12.
Bild på Holmska gården i gamla stan av Borgå.
Bildtext Museiföreningen har drivit Borgå museum allt sedan starten i slutet av 1800-talet. Museet håller till bland annat i Holmska gården, som är den beige byggnaden i bild.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Det blir ingen fusion mellan Borgå stad och Borgå museum. En fusion är inte rätt lösning i det här skedet, ansåg en majoritet av stadsstyrelsen i Borgå.

Borgå museums utveckling ska främjas genom ett tätare och starkare samarbete med staden. Det beslöt stadsstyrelsen efter omröstning på måndagen (3.10).

Förslaget om att parterna inte fusioneras kom från vice ordförande Elin Blomqvist-Valtonen från SFP och det vann med rösterna åtta mot fem.

Blomqvist-Valtonen säger att måndagens beslut inte utesluter en möjlig fusion i framtiden. Då ska ändå museiföreningen och staden vara överens om saken.

Borgå museiförening har drivit Borgå museum sedan starten för över 125 år sedan. Föreningen har ställt sig kritisk till en fusion.

En fusion brukar gå bättre om båda parterna är med på noterna, säger Elin Blomqvist-Valtonen.

Hon anser att föreningens verksamhet är fungerande och att både staden och museet kommer gynnas av ett starkare och tätare samarbete.

Museiföreningen: Bra men lite överraskande beslut

Museiföreningen är lättad över beslutet, även om det var aningen överraskande säger föreningens ordförande Jukka Kullberg.

Han beskriver processen som lite ansträgande men att det inte ska påverka det fortsatta samarbetet.

– Vi har inte problem med staden efter det här beslutet, säger Kullberg.

Ny plan för samarbete

Det ursprungliga förslaget om att museet borde bli en del av stadens organisation kom från stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Han har motiverat förslaget bland annat med att största delen av museets finansiering kommer från den offentliga sektorn och att en fusion skulle innebära bättre styrbarhet och kontroll över museets verksamhet.

I omröstningen i stadsstyrelsen röstade alla SFP-are för Blomqvist-Valtonens förslag. Förslaget fick också understöd av två samlingspartister och en styrelsemedlem från De gröna.

Nu ska en gemensam plan på hur man ska gå tillväga utarbetas och olika intressegrupper ska få medverka i arbetet.

I dag sitter två politiker i museiföreningens styrelse. Förslaget är att platserna i framtiden besitts av en politiker och en tjänsteman från Borgå stad.

Artikeln uppdaterades 4.10 klockan 11.12 med kommentarer av museiföreningens ordförande Jukka Kullberg.