Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre kvantmekaniker får Nobelpriset i fysik: ”Ett av de stora mysterierna som fortfarande gör att fysiken på riktigt är spännande”

Uppdaterad 04.10.2022 13:37.

Fransmannen Alain Aspect, amerikanen John F. Clauser och österrikaren Anton Zeilinger tilldelas årets Nobelpris i fysik. Pristagarna tillkännagavs kring klockan 12.45 finsk tid.

Prismotiveringen löd: ”för experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap”. Mer kan läsas på Kungliga Vetenskapsakademiens webbsida.

Svenska Yles vetenskapsreporter Marcus Rosenlund sa strax innan tillkännagivandet att han själv hoppades på ett pris för forskningen inom kvantmekaniken, och han fick rätt.

– Det här är precis vad jag hoppades på. Det här är ett av de stora mysterierna som fortfarande gör att fysiken på riktigt är spännande. Det här är en av de sakerna som får en att tänka på att alla frågor ännu inte är lösta.

– De stora mysterierna återstår. Hur fungerar saker på kvantnivån? Det frågar man sig ännu, kommenterar Rosenlund.

Nobelpriset i fysik 2022 - Spela upp på Arenan

Det är den svenska Kungliga Vetenskapsakademien som varje år utser pristagaren eller pristagarna. Priset tilldelas den eller dem som under det gångna året ”inom fysikens område har gjort den viktigaste upptäckt eller uppfinning”.

På Kungliga Vetenskapsakademiens webbsida står det att Aspect, Clauser och Zeilinger som tilldelades årets Nobelpris i fysik har gjort ”banbrytande experiment med sammanflätande kvanttillstånd”. Där beskrivs också att kvantmekaniken, som hittills varit svårbegriplig för många, i dag börjar få tillämpningar. Det kan vi se i bland annat kvantdatorer, kvantnätverk och avlyssningssäker kvantkrypterad kommunikation, skriver vetenskapsakademien.

Fram till 2021 har 219 personer tilldelats priset, fyra av dem kvinnor. I fjol gick priset till Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Deras upptäckter har hjälpt oss att förstå hur jordens klimat fungerar.

I måndags tillkännagavs årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Det gick till den svenska biologen Svante Pääbo för hans omfattande forskning om neandertalarna. På onsdag delas Nobelpriset i kemi ut, på torsdag är det Nobelpriset i litteratur som gäller och på fredag delas Nobels fredpris ut i Oslo.