Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö i Estland: ”Sedan kalla krigets slut har nog inget annat land förstärkt sina försvarsstyrkor på samma sätt som Finland”

Uppdaterad 04.10.2022 10:40.

President Sauli Niinistö och Estlands president Alar Karis höll en gemensam presskonferens i Tallinn i dag, tisdag. Presidenterna talade om samarbetet länderna emellan och säkerhets- och energipolitiken.

Presidenterna har diskuterat ländernas bilaterala relationer, Finlands och Estlands kommande Natoallians och Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

President Sauli Niinistö lyfte fram det goda samarbetet som Finland och Estland har och tackar Estland för det stöd Finland fått hittills i Natoprocessen.

Niinistö lyfte också fram energifrågorna och säger att det i det här fallet varit bra att vi varit försiktiga, så att vi också lyckats bygga upp en så säker infrastruktur som möjligt och som möjliggör en säker energiförsörjning, också i vinter.

Finlands president Sauli Niinistö lägger en vänskaplig hand på Estlands president Alar Karis axel.
Bildtext Ett kort ögonblick av förtrolig vänskap. De två presidenterna kommer väl överens, vilket syns tydligt på deras kroppsspråk när de träffas.
Bild: Gustaf Antell

Sedan kommenterade presidenten invasionskriget i Ukraina som just nu inte alls ser ut att få något snabbt slut.

– De senaste dagarna har vi ändå sett framgångar i Ukraina. Vi hoppas förstås på fortsatta framgångar, sa Niinistö.

När det gäller säkerhetsfrågorna poängterade Niinistö att Finland faktiskt förberett sig i tiotals år och långsiktigt bygg upp det försvar vi har i dag.

– Sedan slutet av kalla kriget har knappast något annat europeiskt land förstärkt sina försvarsstyrkor på samma sätt som Finland.

Här kan du se hela presskonferensen:

Estlands och Finlands presidenter håller en gemensam presskonferens i Tallinn - Spela upp på Arenan