Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Välfärdsområdet lättar på rekommendationen – nu behövs munskydd bara i närkontakt

Munskydd på marken vid Ekenäs torg, Rådhustorget
Bildtext Munskydd behöver inte längre användas i alla situationer inom social- och hälsovården.
Bild: Patric Ring / Yle

Munskydd behöver inte längre användas i hälsovårdens korridorer och väntrum. Kan man inte hålla ett tillräckligt avstånd rekommenderas munskydd fortfarande.

Österbottens välfärdsområde lättar på sin rekommendation om användningen av munskydd inom social- och hälsovården. I fortsättningen ska man använda munskydd då man är i närkontakt med andra, men i till exempel korridorer och väntrum där man kan hålla ett tillräckligt avstånd behöver man inte använda dem.

Chefsöverläkare Peter Nieminen skriver i ett pressmeddelande att det fortfarande är bra att använda munskydd i vissa situationer.

"Särskild uppmärksamhet bör fästas vid användningen av munskydd när man besöker äldre personer och personer i riskgrupper", skriver Nieminen.

Munskydd ska fortfarande användas när man söker sig till coronatest. Har man symptom ska man inte heller besöka vårdavdelningar.

Nästa vecka tas ett nytt coronavaccin i bruk. Vaccinet är utvecklat för att skydda särskilt mot omikronvarianten av viruset.

Personer över 65 år och personer i riskgrupper kommer att erbjudas en boosterdos mot coronaviruset i samband med influensavaccinationerna som inleds i november.