Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea befaras förbereda sitt första kärnvapenprov sedan år 2017 – kan ens Kina förhindra det?

Uppdaterad 05.10.2022 14:50.
Arkivvideo på ett robottest som nyligen gjorts i Nordkorea. Det är oklart var videon är filmad.

Nordkorea har utfört rekordmånga missiltest i år. Nu befaras det slutna landet toppa det med ett kärnvapenprov.

Nordkorea har utfört fem missiltest under de senaste tio dagarna och sammanlagt över 40 robotprov under år 2022, vilket är ett nytt rekord.

Det senaste provet utfördes i dag på tisdag, då Nordkorea avfyrade en ballistisk medeldistansrobot av typen Hwasong-12 över Japan.

Missilen flög omkring 4 500 kilometer innan den slog ner i Stilla havet. Ingen nordkoreansk robot har någonsin flugit så långt vilket verkar som en ny konkret varning till Japan och USA om att Nordkorea kan slå till mot dem på kort varsel i händelse av krig.

Televisioruudussa näkyy Pohjois-Korean ohjuksen lentorata.
Bildtext Fotgängare i Seoul, Sydkorea, passerar en tv-skärm med nyheter om Nordkoreas senaste missiltest.
Bild: Kimimasa Mayama / EPA

Sydkorea och USA har trappat upp sitt militära samarbete

Missilen kunde till exempel ha nått amerikanska militärbaser på Guam i ögruppen Marianerna.

Nordkoreanerna betraktar dessa baser som de största hoten i Östasien eftersom USA antas ha stationerat kärnvapen på Guam som kan användas mot Nordkorea.

Nordkorea reagerade också på sedvanligt sätt mot USA:s och Sydkoreas senaste militärövningar till havs och på land, som den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un betraktar som förberedelser för krig.

Den slutliga provokationen är sannolikt ett kärnvapenprov

Go Myong-Hyun, forskare vid den sydkoreanska tankesmedjan Asian Institute for Policy Studies

Sydkorea och USA har trappat upp sitt militära samarbete ytterligare sedan den konservativa presidenten Yoon Suk-Yeol tillträdde i våras.

De upptrappade testerna ses därför som en direkt varning även till Yoon om att han ska trappa ner retoriken mot grannen i norr.

Det här var första gången sedan år 2017 som Nordkorea har avfyrat en robot av typen Hwasong-12 över Japan. Enligt experter i väst är det inget sammanträffande att nordkoreanerna utförde sitt senaste kärnvapenprov samma år, 2017.

Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti
Bildtext Medeldistansroboten som Nordkorea avfyrade på tisdag över Japan tros ha varit av typen Hwasong-12.
Bild: EPA-EFE/KCNA

Tisdagens robottest beskrivs som ”extra aggressivt”

Oroade kärnvapenexperter befarar att Nordkorea i och med detta förbereder sitt första kärnvapenprov på sex år för att understryka sin status som kärnvapennation.

– Nordkorea börjar alltid med provokationer på låg nivå och trappar sedan upp provokationerna gradvis för att fånga världens uppmärksamhet, säger forskaren Go Myong-Hyun vid den oberoende sydkoreanska tankesmedjan Asian Institute for Policy Studies.

Go Myong-Hyun säger att den slutliga provokationen sannolikt är ett kärnvapenprov. Go Myong-Hyun beskriver tisdagens robottest över Japan som ”extra aggressivt”.

Professor Leif-Eric Easley vid Ewha universitet i Seoul håller med om att tisdagens missiltest innebär en ”allvarlig upptrappning”.

– Pyongyang är fortfarande mitt inne i en period av provokationer och tester, understryker Easley.

Kim Jong-Un var själv närvarande då Nordkorea testade sin största missil någonsin i slutet av mars.
Bildtext Kim Jong-Un var själv närvarande då Nordkorea testade sin största missil någonsin i slutet av mars.
Bild: KCNA / EPA

Vad tycker Kina om ett sjunde kärnvapentest?

Nordkorea antog i september en ny lag som enligt Kim Jong-Un gör Nordkoreas status som kärnvapenstat ”oåterkallelig”.

Lagen ger militären rätt att automatiskt utföra ”förebyggande” kärnvapenattacker mot fienden om landets ledarskap attackeras, även om Nordkorea inte skulle angripas med kärnvapen.

Nordkoreas största bundsförvant Kina reagerade kallsinnigt, precis som det gjorde år 2017 då Nordkorea sa sig ha testat en vätebomb som kunde placeras på en interkontinental ballistisk missil.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterade en vätebomb som Nordkorea sa sig ha sprängt år 2017.

Kina och Ryssland har ofta använt sitt veto för att skydda Nordkorea i FN men år 2017 gick Kina ovanligt nog med på upptrappade sanktioner mot Nordkorea vilket markerade hur allvarligt Kina såg på sprängningen av en vätebomb.

Kineserna införde ekonomiska sanktioner genom att stänga gränsen mellan länderna och belägga en del nordkoreanska produkter med importförbud, redan innan säkerhetsrådet hann enas om en fördömande resolution.

Kineserna är högst medvetna om att Nordkoreas kärnvapen fungerar som en avskräckning även mot Kina

Kinas mest hotfulla reaktion var i alla fall militär då kineser snabbt byggde flyktinganläggningar för hundratusentals människor vid gränsen mellan länderna samtidigt som man bildade nya militäranläggningar norr om Nordkorea.

USA:s dåvarande utrikesminister Rex Tillerson spädde på med att avslöja att USA och Kina hade fört hemliga förhandlingar om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet som oroade bägge länder.

Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lade en krans vid "Vänskapens torn"  i Pyongyang under Xis första besök i Nordkorea år 2019.
Bildtext ”Den eviga vänskapen” mellan Kina och Nordkorea hotas av nordkoreanska kärnvapen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

”Evig vänskap som har förseglats i blod”

I princip har Kina inte ändrat sin negativa inställning till Nordkoreas status som kärnvapennation; den förändrar den strategiska balansen i regionen och hotar den ekonomiska stabiliteten samt förhållandet mellan de två nationerna.

Kinesiska ledare har upprepade gånger understrukit sin oro för att Kina kunde bli ett av de största offren för ett storkrig på Koreahalvön om kaos och misstag skulle leda till att kriget spiller över.

Kina har i årtionden skyddat Nordkorea som utgör en buffert mot USA och Sydkorea

Kineserna är också högst medvetna om att Nordkoreas kärnvapen fungerar som avskräckning inte bara mot USA utan även mot Kina.

Kärnvapnen hotar därmed den ”eviga vänskapen mellan länderna som förseglades i blod” under Koreakriget från år 1950–1953 (då Mao Zedongs äldsta son Mao Anying dödades i början av kriget).

Kina vill därför med alla medel upprätthålla testförbudet som i praktiken har gällt sedan år 2017.

Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
Bildtext Bron över Yalu floden till Kina är det slutna Nordkoreans viktigaste port till omvärlden.
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Kina har egna ekonomiska vapen i sin arsenal eftersom det utarmade Nordkorea är helt beroende av handeln med Kina.

Nordkorea medgav i höst att minst 350 000 människor har dött av covid-19 som också slog hårt till mot landets slutna ekonomi.

Nordkorea har samtidigt lidit av naturkatastrofer och fortsatta internationella sanktioner vilket stärker Kinas ställning i förhållande till sitt lilla fattiga grannland.

Kina har i årtionden skyddat Nordkorea bland annat för att det utgör en buffert mot USA och drygt 28 000 amerikanska soldater i Sydkorea.

Detta strategiska tänkande dominerar fortfarande i Peking även om icke-spridning av kärnvapen också utgör en hörnsten i Kinas utrikes- och säkerhetspolitik.

De flesta experter tror därför att Nordkorea inte skulle utföra ett nytt kärnvapentest utan att först meddela Kina. Men den stora öppna frågan är om Kina kan stoppa en sjunde kärnprovsprängning om Nordkorea verkligen beslutar sig för det.

Både Xi Jinping och Kim Jong-Un har nyligen träffat Rysslands president Vladimir Putin och det talas allt mer om att återuppliva trepartsalliansen mellan Kina, Ryssland och Nordkorea
Bildtext Nordkorea, Syrien och Ryssland är de enda länderna i världen som har erkänt de proryska utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.
Bild: EPA-EFE/KCNA

”Skurkstaterna” Nordkorea och Ryssland

Det har under kriget i Ukraina ställts frågan om huruvida Kina, Nordkorea och Ryssland skulle ingå i en trepartsallians, men det verkar mindre sannolikt allt eftersom Kina har tagit distans till Rysslands anfallskrig och annektering av ukrainska regioner.

Nordkorea har däremot som andra land i världen (näst efter Syrien) erkänt de proryska så kallade republikerna Luhansk och Donetsk.

Det har till och med rapporterats att Ryssland överväger att ta in nordkoreanska arbetare för att återuppbygga ockuperade ukrainska städer som Mariupol.

Nordkorea är beroende av Kinas välvilja och ekonomi och det är därför oerhört sårbart om Kina plötsligt skulle ändra kurs. Det förklarar närmandet till Ryssland som allt mer betraktas som en liknande ”skurkstat” som Nordkorea.

– Det gynnar Nordkorea. Ett allt mer isolerat Ryssland kan bli en handelspartner och diplomatisk allierad, noterar Benjamin Katzeff Silberstein i det svenska Utrikespolitiska institutets nättidning Utrikesmagasinet.

Stödet våra länder emellan har blivit starkare än någonsin

Nordkoreanska Arbetarpartiets språkrör Rodong Sinmun

Nordkorea var ett av fem länder i FN:s generalförsamling som röstade emot resolutionen som fördömde Ryssland och krävde att det skulle dra tillbaka sina trupper från Ukraina.

– Stödet våra länder emellan på den internationella arenan har blivit starkare än någonsin. Nordkorea ger sitt fulla stöd åt det ryska folkets rättfärdiga kamp för att försvara landets autonomi och nationella säkerhet, förkunnade den nordkoreanska regeringens språkrör Rodong Sinmun redan i april.

Kim Jong-Un och Vladimir Putin poserar för kameror efter toppmötet i Vladivostok.
Bildtext Kim Jong-Un och Vladimir Putin vid det bilaterala toppmötet i Vladivostok år 2019.

Rysslands inflytande och samarbete med Nordkorea minskade i början av 1990-talet i och med Sovjetunionens sönderfall och upplösning, som Nordkorea uppfattade som ett svek.

Men ju mer Ryssland har tagit avstånd från väst desto varmare har relationerna mellan länderna blivit.

Ryssland har liksom Kina röstat för en del sanktioner mot Nordkorea, men ryssarna har samtidigt följt sanktionerna selektivt.

Ryssland har till exempel tagit in över 20 000 nordkoreanska gästarbetare trots att det är förbjudet enligt FN-sanktionerna.

Nordkorea har också föreslagit att nordkoreaner kunde ersätta de centralasiatiska gästarbetare som har lämnat Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Av någon anledning har nordkoreanerna ändå förnekat amerikanska uppgifter om att Nordkorea är redo att leverera vapen och ammunition till ryska styrkor i Ukraina.

Källor: KCNA, AP, AFP, The Diplomat, DailyNK, Nikkei, Utrikespolitiska institutet

Artikeln uppdaterades 5.10.2022 kl 14:48 med det korrekta namnet på det svenska Utrikespolitiska institutets nättidning Utrikesmagasinet. I en tidigare version av artikeln kallades magasinet för det Urikespolitiska magasinet.