Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt borreliavaccin testas i Finland – vaccinet ska skydda mot sex olika borreliabakterier

En persons arm blir stucken med en spruta med vaccin.
Bildtext Just nu testas ett nytt vaccin mot borrelia på människor.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

För tillfället utvecklas ett nytt vaccin som ska skydda mot sex olika typer av borreliabakterier. Nu testar man bland annat i Finland hur effektivt vaccinet är.

Var femte fästing bär på bakterier som kan orsaka en borreliainfektion. Borrelia kan leda till långvariga eller kroniska symptom, och det är framför allt de långvariga följdsjukdomarna som forskarna vill undvika.

– Det vi hoppas på är att åstadkomma skydd mot de långsiktiga effekterna av borrelia, alltså besvärliga komplikationer som hjärtmuskelinflammation, ansiktsförlamning och ledsmärta. De här symtomen uppdagas ofta sent. Däremot är majoriteten av den borrelia som konstateras endast ringutslag och det kan behandlas med antibiotika, säger Ilkka Seppä, chefsläkare i Åbo vid Finsk vaccinforskning (FVR).

Regionens ledande läkare Ilkka Seppä i finsk vaccinforskning.
Bildtext Läkare Ilkka Seppä säger att man med vaccinet vill förebygga de följdsjukdomar som en borreliainfektion kan leda till.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

En annan sjukdom som fästingarna bär på är TBE, alltså fästingburen hjärnhinneinflammation. Det har redan i många år funnits vaccin mot TBE, men det är mer komplicerat att utveckla ett vaccin mot borrelia, säger Seppä.

– TBE orsakas av virus, medan borrelia orsakas av bakterier. Överlag är det mer utmanande att utveckla ett bakterievaccin än ett virusvaccin, säger Seppä.

Redan i slutet av 90-talet och början av 2000-talet fanns det ändå ett borreliavaccin på den nordamerikanska marknaden, men det slutade användas efter några år eftersom det inte ansågs vara tillräckligt effektivt. Det nya vaccinet skyddar mot sex olika typer av borreliabakterier, säger Seppä.

Nytt vaccin kan finnas på marknaden om några år

Nu testas vaccinet för att ta reda på hur effektivt det faktiskt är. Intresset i Finland har varit stort, och hundratals frivilliga deltar. Sammanlagt 18 000 personer från flera olika länder deltar i undersökningen. Hälften av testpersonerna får vaccinet medan resten injiceras med en koksaltlösning för att testa effektiviteten. Målet är att vaccinet ska finnas på marknaden om några år.

Johnny Nykvist är en av dem som valt att delta i forskningen. Han rör sig i miljöer där det finns mycket fästingar, så han såg forskningen som en intressant möjlighet.

– Jag har bara haft en enda fästing i hela mitt liv, så jag vet inte hur mycket jag personligen får ut av det här. Jag vill ändå delta eftersom det här kan bidra till ett helt nytt vaccin mot borrelia som faktiskt fungerar.

Även om Nykvist är osäker på hur stor nytta vaccinet kan ha för egen del så anser han att forskningen är viktig för samhället.

– Antalet fästingar ökar, och man har ju läst om vilken hemsk sjukdom det är, så ett vaccin skulle vara bra. Alla vacciner vi kan få är ju hemåt.