Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USB-C-laddaren blir standard inom EU år 2024: ”Äntligen, vi har väntat mer än tio år på det här”

Från 2022
En USB-C-laddare i närbild.
Bildtext En USB-C-laddare i närbild.
Bild: Jakub Porzycki / AOP

Bra för miljön och bra för konsumenterna. Det skriver Europaparlamentet om beslutet att från och med 2024 låta USB-C-laddaren bli standard inom hela EU.

Från och med slutet av år 2024 måste alla nya smarttelefoner och andra elektroniska apparater, såsom kameror, hörlurar och surfplattor, ha en USB-C-kontakt. Europaparlamentet godkände den nya lagen på tisdagen med klar majoritet; 602 röstade för, 13 emot och åtta röstade blankt.

Den nya lagen handlar alltså om att man ska kunna ladda alla sina mobila enheter med en och samma laddare. Syftet med reformen är också att minska mängden elektroniskt avfall. Bortslängda och oanvända laddare bildar upp till 11 000 ton avfall varje år.

– Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna, säger föredragare Alex Agius Saliba.

– Och det kommer att gynna alla – från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö, fortsätter han.

De flesta apparater som används inom EU går redan i dagsläget att ladda via en USB-C-port. Det främsta undantaget är Apples produkter, där en del apparater ännu använder sig av en så kallad lightningkontakt.

Kunder ska i framtiden kunna välja om de vill köpa sin nya enhet med eller utan laddare. Laddaren får alltså inte längre ingå i den produkt kunden har för avsikt att köpa.

Lightning och USB-C-kabel i närbild.
Bildtext Till vänster syns laddkontakten som ännu är vanligt i Apples produkter. Till höger syns USB-C-laddaren som blir universal inom hela EU-området år 2024 och framåt.
Bild: Jakub Porzycki / AOP