Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin stöder förslaget om ett stängsel vid östgränsen

Uppdaterad 04.10.2022 16:37.
Sanna Marin talar i riksdagen.
Bildtext Statsminister Sanna Marin är oroad för att enigheten inom EU spricker då vintern kommer.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsministern tycker att de politiska beslutsfattarna ska lyssna på Gränsbevakningsväsendets expertis och bygga ett stängsel på gränsen mot Ryssland.

Statsminister Sanna Marin sa sin åsikt i en aktualitetsdebatt i riksdagen. Den handlade om det utrikespolitiska läget.

Enligt Sanna Marin ska regeringen inom kort kalla riksdagsgruppernas ordförande och alla partiordförande till ett möte om stängslet. Hon vill ha bred parlamentarisk enighet i frågan.

Också Annika Saarikko stöder byggandet av ett stängsel vid östgränsen, både som finansminister och som ordförande för Centern.

Saarikko sa under debatten i riksdagen att det finns möjlighet att snabbt hitta finansiering för att komma igång med första skedet av bygget.

Många riksdagsledamöter uttryckte under debatten en oro för att enigheten inom EU kanske inte håller i längden.

Statsminister Sanna Marin delade riksdagsledamöternas oro på den här punkten. Marin är oroad för en splittring inom EU då vintern kommer.

– Det finns skäl att oroa sig för om Europas enighet håller. Det är en stor risk att enigheten börjar spricka då energipriserna stiger, hösten blir kallare och vintern är på väg.

Bland annat Natomedlemskap, sanktioner mot Ryssland och Nord Stream diskuterades

Försvarsminister Antti Kaikkonen från Centern sa att Finland som bäst förbereder en nionde vapenleverans till Ukraina. Förberedelserna är alldeles på slutrakan, sa Kaikkonen. Beslut fattas inom kort.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman frågade utrikesminister Pekka Haavisto om ratificeringsprocessen då det gäller Finlands Natomedlemskap. Östman undrade om vi ska vara oroliga över Ungerns agerande i frågan.

Minister Pekka Haavisto från De Gröna svarade Östman att han fortfarande är förhoppningsfull angående frågan om Ungern godkänner Finlands medlemskap i Nato.

Övriga diskussionsämnen som dök upp var sanktionerna mot Ryssland och hur de kunde effektiveras ytterligare. Oppositionspolitiker ifrågasatte om visumbestämmelserna för ryska medborgare är tillräckligt strikta, och också attackerna mot Nord Stream diskuterades.

Flera uttryckte också oro för Förenta nationernas möjligheter att agera i Ukrainakriget eftersom Ryssland sitter med i säkerhetsrådet. Också EU:s roll debatterades.

Talmanskonferensen fattade i fredags beslut om att hålla en aktualitetsdebatt i riksdagen.