Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bärföretaget Polaricas vd misstänks för människohandel – Arbets- och näringsministeriet beskriver fallet som ”sorgligt men intressant”

Ett ämbare fullt med hjortron.
Bildtext En ny bärlag trädde i kraft för ett år sedan och den ska nu utvärderas av Arbets- och näringsministeriet. Bilden är en illustrationsbild från arkivet.
Bild: Anja Kaarret / Yle

Polisen misstänker att bärföretaget Polarica Marjanhankinta har gjort sig skyldigt till människohandel bland annat genom att vilseleda och utnyttja thailändska bärplockare som kommit till Finland för att säsongsarbeta för företaget.

Arbets- och näringsministeriet uppger för Yle Uutiset att man följer med brottsmisstankarna med intresse.

I den så kallade bärlagen, som trädde i kraft för ett drygt år sedan, preciserades hurudant ansvar aktörer inom bärbranschen har i relation till bärplockarna. Riksdagen har bett ministeriet om en utredning om hur väl lagen fungerar. Utredningen ska bli färdig i slutet av året.

Regeringsrådet Olli Sorainen säger att Polarica-fallet kommer att tas med i utredningen.

– Om det är så att fallet har en koppling till tillämpningen av bärlagen, så tar ministeriet med det i sin utredning, säger Sorainen.

Sorainen kommenterar människohandelshärvan som tråkig, men också intressant.

– Ur Arbets- och näringsministeriets synvinkel är det här både sorgligt och intressant med tanke på bärlagen och lagens tillämpning.

Tiotals thailändska bärplockare kan ha utsatts för tvångsarbete

Bärföretaget Polarica Marjanhankintas vd Jukka Kristo och en företagare, som i flera år förmedlat thailändska bärplockare till Finland, häktades i lördags eftersom de på sannolika skäl är misstänkta för människohandel.

Gränsbevakningsväsendet och Centralkriminalpolisen informerade om fallet på måndagen. Polisen misstänker att tiotals thailändska bärplockare kan ha tvingats utfärda tvångsarbete under åren 2020–2022.

Enligt polisen har bärplockarna varit beroende av sin arbetsgivare på ett sätt som är kännetecknande för människohandel. Dessutom har bärplockarnas inkvartering varit dålig.

Polarica förnekar misstankarna

Polarica förnekar till alla misstankar om brott i ett pressmeddelande. I meddelandet förnekar också företagets vd Jukka Kristo brottsmisstankarna.

Företaget uppger att man varit aktiv i förberedelserna av lagen, som utländska bärplockare omfattas av, och företaget uppger att det ständigt ”utvecklar ansvarsfull bärplockningsverksamhet i samarbete med myndigheterna i Thailand och i Finland”.

Enligt företaget innebär brottsutredningen inga förändringar för bolagets verksamhet.

Polarica uppger att företaget i år har anlitat cirka 1 100 bärplockare från Thailand.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Marjayhtiö Polarican toimitusjohtajaa epäillään ihmiskaupasta – ministeriö pitää tapausta sekä surullisena että mielenkiintoisena” skriven av Kati Siponmaa. Översättningen gjordes av Saga Mannila.