Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Övervakningspatrull i Ingå lägger ner sin verksamhet efter kritik – lämnar över video från måndagskvällen till polisen

Uppdaterad 04.10.2022 18:55.
  Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020.
Bildtext En övervakningspatrull har följt med vad ungdomar gör i Ingå kyrkby. Nu är det slut med verksamheten. Personerna på bilden har inget med verksamheten att göra.
Bild: Silja Viitala / Yle

Efter en dryg månad av patrullerande avslutar övervakningsgruppen i Ingå sin verksamhet. Initiativtagaren kritiseras i ett Facebookinlägg efter hur han bemötte ett par ungdomar på måndagskvällen. De upplevde att han försökte ge sken av att vara polis.

Sent på måndagskvällen (3.10) publicerades ett inlägg i en Facebookgrupp för Ingåbor där Markus Uusitalo, initiativtagaren till ringen, kritiserades för hur han bemött ungdomar som samlats för att spela musik på parkeringsplatsen vid S-market i Ingå.

– Vi har beslutat att sluta. Tanken var att verksamheten skulle finnas för alla invånares bästa och trygghet. Vi hade kommit överens om att vi sköter saken så väl att vi inte får någon dålig kritik, berättar Markus Uusitalo.

Efter nattens inlägg så lever alltså gruppen inte längre upp till det målet, konstaterar han.

– Inlägget var till största delen sant, men det var så provocerande skrivet att majoriteten av Ingåborna redan verkar ha bildat sig en uppfattning om vår verksamhet. Vi är trötta på att korrigera den här helt felaktiga uppfattningen, säger han.

Det var för en dryg månad sedan som han och fyra andra började patrullera i byn om nätterna för att bland annat se till att privat egendom får vara ifred.

En kvinna med mörkt hår iklädd svart t-skjorta ser in i kameran och ler.
Bildtext Det var Odessa Holmberg som skrev inlägget efter händelsen på måndagskvällen.
Bild: Privat

Det var Odessa Holmberg, tidigare ordförande för Ingå ungdomsforum, som skrev inlägget efter att hon upplevde att Uusitalo uppträdde som om han ville ge sken av att vara polis.

– Vi satt helt lugnt i bilen på parkeringsplatsen där det fanns andra bilar som förde mycket oljud. Han svängde upp framför vår bil så att vi inte kunde köra iväg och visade något som skulle likna en polisbricka, det var inne i ett fodral, berättar Holmberg.

Säger att avsikten inte var att uppträda som polis

Det var alltså måndagskvällens händelse som var startskottet till debatten på sociala medier.

Markus Uusitalo säger att han aldrig hade för avsikt att låtsas vara polis.

Det hela började när han gav sig iväg för att patrullera på kvällen. Hans fru hade klagat över att hon inte kan sova då någon spelade musik så högt i närheten. När Uusitalo körde förbi parkeringsplatsen vid S-market lade han märke till mellan fem och sju bilar som stod parkerade.

– Musiken ljöd och det var väldigt mycket oljud, säger han.

Han fortsatte till skejtparken och byggarbetsplatsen vid skolan.

– När jag rörde mig där tyckte jag att ljudet bara blev högre, berättar han.

S-market i Ingå.
Bildtext Det var på den här parkeringen som ungdomarna hade samlats. Arkivbild.
Bild: Yle/Marica Hildén

På tillbakavägen beslöt han därför att säga åt ungdomarna att de förflyttar sig eller sänker volymen.

– Jag hann knappt signalera att jag svänger in på parkeringen innan de stängde bakluckorna och körde iväg. Jag körde in på parkeringen, visade mitt identitetsbevis och berättade vem jag är, förklarar han.

Det var alltså det identitetsbeviset som Odessa Holmberg upplevde såg ut som en polisbricka.

Uusitalo säger att orsaken att han visar upp det är att han i andra motsvarande grupper stött på fall där någon uppgett falsk identitet. Därför har han som vana att visa identitetsbevis.

Han menar också att de rykten om att han hindrat dem från att köra iväg är falska.

– De hade fyra olika riktningar de kunde köra iväg, säger han.

Hade inget med de andra ungdomarna att göra

Det var bara Holmberg och hennes kompis kvar på parkeringen då Uusitalo kom fram.

Odessa Holmberg säger att situationen var underlig då de inte visste om Uusitalo var civilpolis eller bara en främmande man.

– Han sade att det var jättemycket oljud och bad att vi skulle hälsa vidare till våra vänner att man inte får föra så mycket ljud. Men då hade resten redan kört iväg och vi hade inget med dem att göra, förklarar hon.

Tanken är jättebra, men jag hade själv inte träffat någon från patrullen tidigare

― Odessa Holmberg

Odessa Holmberg anser inte det vara något fel på patrulleringen i sig.

– Jag tyckte det var en jättebra idé för jag vet att det har hänt en massa och saker har gått sönder. Tanken är jättebra, men jag hade själv inte träffat någon från patrullen tidigare. I teorin är det bra men i praktiken måste man vara noggrannare med hur man bemöter unga, säger hon.

Holmberg valde att dela med sig av händelsen på Facebook för att påminna om att man inte ska dra alla unga över samma kam.

– Det är också olagligt att ge sken av att vara polis. Då kan unga inte i framtiden lita på dem som kommer fram och ber en öppna dörren, förklarar hon.

Holmberg har inte själv hört förklaringen som Uusitalo ger Yle Västnyland att han visat upp sitt identitetsbevis, utan säger att han gett en annan förklaring på sociala medier.

– Han visade inte heller sitt id vid fönstret utan viftade bara med det när han steg ut ur bilen.

Tanken var att hålla utkik på parkeringsplatser och bryggor

Markus Uusitalo har varit med i flera liknande partruller på olika håll landet.

För en dryg månad sedan tog har initiativet till att bilda en i Ingå. De är fem personer och sedan dess har någon av dem dagligen rört sig nattetid någonstans i byn.

Deras huvudsakliga uppgift har varit att följa med vad som händer.

– Främsta prioritet har varit parkeringsplatser, parker och båtbryggor. Vi har aldrig tänkt oss att vi är några ungdomsarbetare eller bypoliser, men om det förekommit något störande beteende är det klart att vi har anmärkt på det, menar han.

Anser verksamheten i övrigt lyckad

Uusitalo säger att de i allmänhet inte blandar sig i saker de ser utan främst skriver upp kännetecken och anmäler till polisen.

Han menar att verksamheten i övrigt varit lyckad.

– Jag tror att vi har lyckats lugna ner situationen. Båtbryggor och parkeringsplatser har fått vara i fred och likaså parkerna om man frånser några fall av skadegörelse.

Uusitalo berättar att han upplever att de fått bra kontakt med ungdomarna.

– De unga har kommit fram ganska ofta för att tala med oss. De har till exempel visat upp sina bilar när vi slagit oss ner vid församlingens lekplats parkering för en paus. De har också kommit och frågat om råd och en del har till och med talat om sina bekymmer.

Han säger att han är lite besviken över hur det hela slutade.

– Vi har inte haft några problem, inte en enda konflikt, oberoende ålder har vi kommit bra överens. Vi är stolta över att vi fått något gott till stånd. Förra veckan ertappade vi en person som petade på billås och för ett par veckor sedan hjälpte vi en gammal man som ramlat, berättar han.

Har lämnat över videomaterial till polisen

Uusitalo har beslutat ge över videomaterial från sin bilkamera från kvällens händelse till polisen.

– De får avgöra om de inleder en förundersökning, säger han.

Orsaken att han lämnar in materialet är att han vill låta polisen ta ställning till om han agerat rätt eller fel.

– Jag har skrivit min syn på det hela på Facebook, men det tycks inte ha någon betydelse. Nu tycker man bara synd om ungdomen som fallit offer för en attack av den onda bypolisen, säger han.

Odessa Holmberg säger att det är sorgligt att det gått dithän att de måste lägga ner verksamheten.

– Det skulle kanske vara möjligt att fortsätta men då tänka bättre igenom hur man utför det och hur man ska bemöta unga.

Lättad över att det är över

Gruppen väljer nu att avsluta verksamheten också av säkerhets skäl.

– Ingå är en liten by där alla vet var de flesta bor och vi har alla familj och egendom. Något konkret hot har vi ännu inte fått, men mellan raderna kan man läsa att vi kan få höra något om vi råkar träffas någonstans.

Uusitalo säger att han faktiskt är ganska lättad över att patrulleringen är över.

– Jag sparar tid och pengar då jag inte behöver köpa bränsle. Jag hoppas att vår verksamhet har burit frukt så att byn hålls lugn, konstaterar han.

Ingå har varit måltavla för en del oroligheter och ofog på sistone.

Rättelse 4.10.2022 klockan 18:54: Uusitalo hade blivit Uusimaa på några ställen i artikeln.