Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnlines satsar och nyanställer: ”Vår fraktkapacitet ökar och nu vill vi också locka nya passagerare mellan Nådendal och Kapellskär”

Uppdaterad 05.10.2022 09:46.
Finnlines nybygge på varvet i Kina.
Bildtext Finnlines nybygge Finnsirius på varvet i Weihai i Kina.
Bild: Finnlines.

Viking Line och Tallink Silja får konkurrens då Finnlines rustar upp och lägger in nya fartyg. Fartygen har förutom större fraktkapacitet också helt nya tjänster som ska locka fler passagerare.

– Vi har gjort egna kundundersökningar som visar att många vill ha alternativ till de traditionella nattklubbarna och karaoken, säger Marco Palmu som är direktör för passagerartrafiken vid Finnlines. Vi erbjuder därför från och med hösten 2023 ett lugnare alternativ för den som är på väg till Åland eller rentav ut i Europa via Sverige.

Bild på hur det ser ut inne på de nya fartygen.
Bildtext Skärgården är ett tema som syns ombord på de nya fartygen och passagerarna har två hela däck med nya restauranger och annat att uppleva.
Bild: Finnlines

Finnlines trafikerar som traditionellt via Nådendal och Kapellskär och kommer också att angöra Långnäs på vägen vidare. I motsats till tidigare har de nya fartygen mer underhållning och tjänster som enligt Finnlines har tagits fram för att ge passagerare ett mervärde.

Äldre rund man i kostym.
Bildtext Marco Palmu hoppas och tror att passagerarna kommer att gilla vad de ser då de nya fartygen sätts i trafik mellan Nådendal och Kapellskär.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Vi ser att vi kan växa på passagerarsidan och vill erbjuda ett alternativ för exempelvis cykelturister eller barnfamiljer, säger Palmu. Många vet nog om att vi åker från Nådendal och jag tror inte det blir något problem att komma från Åbo eller Helsingfors dit i allt större utsträckning.

Frakten är rederiets ryggrad

Frakttrafiken mellan Sverige och Finland har ökat markant de senaste åren och ser också ut att växa i framtiden. Finnlines är en jätte vad gäller exempelvis den frakt som sker på gummihjul och med de nya fartygen blir man ännu starkare på rutten mellan Nådendal och Kapellskär.

– Rutten är den kortaste vägen till Sverige och det är också något som våra kunder gillar, säger verkställande direktör Tom Pippingsköld vid Finnlines. Logistiken i Kapellskär som Nådendal och i Långnäs fungerar väldigt bra och passar de kunder vi har på fraktsidan.

Äldre mansperson i Nordsjö hamn i blåsten.
Bildtext Tom Pippingsköld är glad att rederiets ekonomi är i skick så att man kan satsa på miljövänligt tonnage.
Bild: Jesper Alm / Yle

Pippingsköld ser också nya möjligheter att växa nu då Tallink Silja har valt att lägga om sin trafik mellan Åbo och Stockholm.

– Vi har kapacitet så det räcker och kan nog ta hand om den frakt de tidigare körde ifall det finns ett behov, säger Pippingsköld. Trots att fraktvolymerna förväntas öka i framtiden så har vi med de nya fartygen mer kapacitet än tidigare och kan alltså köra kring 30 procent mer frakt per avgång.

Nådendal är och förblir hemmahamn

Yle Åboland har tidigare kunnat rapportera om att Åbo hamn söker nya möjligheter. Bland annat hoppas hamnbolaget att nya rederier skulle satsa på Åbo och köra antingen till Polen eller till Sverige.

Finnlines Finnswan i Nådendal.
Bildtext För Finnlines som rederi är hamnen i Nådendal mycket viktig och fartygen kommer också i framtiden att gå mellan orten och Kapellskär. Här Finnswan som senare nästa år flyttas till rutten mellan Malmö och Travemünde.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

– Vi har fått så bra betjäning i Nådendal under åren och har satsat både där och i Kapellskär samt Långnäs så jag ser inte att Finnlines skulle satsa på Åbo i det här skedet, säger Pippingsköld. Dessutom är Nådendal ett klart bättre alternativ ur miljösynvinkel då man snabbare kan åka till Sverige och inte behöver åka långa rutter i skärgården.

Nyanställningar väntar bakom hörnet

Tallink Silja meddelade tidigare att drygt 175 anställda får gå då rederiet lägger om sin trafik på rutten mellan Åbo och Stockholm. Det här öppnar upp nya möjligheter för konkurenterna.

– Eftersom vi får nya fartyg kommer vi att ha ett stort behov av att anställa ny personal, säger Palmu. Arbetet har redan inletts men vi kommer att sysselsätta långt fler personer än vi har i dag på våra fartyg.

Bild på hur det ser ut inne på Finnlines nybygge.
Bildtext De nya fartygen har utrustats med mycket glasyta så att passagerarna ska få njuta av skärgården på färden mot Åland och Sverige.
Bild: Finnlines

Enligt rederiets beräkningar behöver Finnlines omkring 100 nya anställda för att få de nya fartygen att fungera.

– Jag tror inte att det blir ett problem att hitta utbildad och bra personal som vill jobba till sjöss, säger Palmu. Vi har en gott rykte och då det dessutom troligtvis finns personer som behöver jobb så våra behov en god nyhet för många.